Mišljenja Međutim

Međutim

Ivan Ugrin

Koliko divizija ima taj papa?

"Postoje svećenici koji smatraju da zastupnicama i zastupnicima koji su glasovali za ratifikaciju Istanbulske konvencije treba uskratiti pričest. Volio bih čuti što o tome vi mislite."

Ovo je pitanje koje je mons. Mati Uziniću, dubrovačkom biskupu i predsjedniku Vijeća za obitelj HBK, preko Twittera uputio SDP-ov zastupnik Bojan Glavašević, jedan od najgorljivijih pobornika u Saboru nedavno ratificirane Istanbulske konvencije, koja se, podsjetimo, temelji na gender teoriji definiranja roda kao društvenog konstrukta koja rod odvaja od čovjekova prirodnog i biološkog spola. A to je, i po mišljenju hrvatskih biskupa, izravan udar na obitelj koja se gradi na braku muškarca i žene, te sustavno dekonstruiranje društva i zapadne civilizacije koja počiva na judeokršćanskim korijenima.

Glavaševića je na propitivanje savjesti očito "natjerao" post koji je na svojem Facebook profilu objavio poznati splitski svećenik dr. don Josip Mužić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

"Oni koji su nominalno kršćani, a glasali su za ratifikaciju IK po savjesti, neka računaju da ne smiju pristupati pričesti dok se ne pokaju i javno ne opozovu svoj sramotni čin. Svećenici su takvima dužni po savjesti uskratiti pričest", stoji u Mužićevoj objavi.

"Uz napomenu da bi se neki nakon svega što su javno rekli – i 'za' i 'protiv' – sami trebali upitati pripadaju li još uvijek Crkvi, sa spomenutim mišljenjem se ne slažem. Ono nije u duhu evanđelja. Poslanje nam nije tjerati ljude iz Crkve, nego im pomagati da se u nju vrate", stav je u ovom prijeporu biskupa Uzinića.

"Hvala vam, oče biskupe", odgovorio je potom "smireni" Glavašević.

Međutim, u jeku rasprava ovih dana, kad se u medijima počelo nagađati da oni političari koji glasuju za Istanbulsku konvenciju neće moći pristupiti nekim sakramentima, poput svete pričesti, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, izjavio je da biskupi o tome nisu razmatrali. Izrazio je mišljenje da ne bi trebalo automatski nekome uskraćivati sakramente, no njegova je poruka bila itekako znakovita ako netko ustraje u krivom nauku.

"Jasno je da se očekuje da vjernici koji drže do Crkve i do njezina nauka trebaju pratiti što Crkva naučava, što Papa propovijeda, što biskupi naučavaju i određuju i očekuje se da vjernici slušaju ono što biskupi govore", rekao je nadbiskup Puljić, dodavši da "se oni koji prihvate krive nauke, pa i što se tiče rodne ideologije, sami isključuju i odstupaju od onoga što Crkva naučava".

I da zaključimo, taj isti Glavašević, one večeri kad se vodila politička rasprava uoči ratifikacije Istanbulske konvencije, javno se pred televizijskim kamerama upitao: "Koliko mandata imaju hrvatski biskupi u Saboru?" Kad to budeš drugi put govorio, razmisli, Bojane, sjeti se, i Staljin je nešto slično propitivao: "Koliko divizija ima taj papa?"

Naslovnica Međutim