Mišljenja Međutim

Međutim

Plenkoviću smetaju katolici u politici

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dao je neki dan povoda svojim političkim neistomišljenicima za žestoke napade nakon što je sat vremena govorio na konferenciji koju je organizirala Francuska biskupska konferencija. Macron se biskupima i svim vjernicima obratio pozivom: "Katolici, Republika želi da se vratite u politiku." Dan poslije su ga protivnici, osobito oni s lijevog spektra, prozivali da zadire u sekularističku koncepciju Francuske, definiranu još zakonom iz 1905. godine koji odvaja Crkvu od države. Na Macronove je riječi skrenuo pažnju u saborskoj raspravi o Istanbulskoj konvenciji HDZ-ov međunarodni tajnik Miro Kovač, upozorivši na to da svatko ima pravo prema savjesti slobodno dati glas za nju ili protiv nje.

Populist i liberal Macron izgleda da je shvatio kako je u Francuskoj, tako i u cijeloj Europi, voda došla do grla. "U ovom trenutku velike društvene krhkosti, kada je sama bit nacije u opasnosti od razaranja, smatram svojom odgovornošću ne dopustiti da se povjerenje katolika u politiku i političare pogorša", rekao je Macron pred biskupima i drugim uzvanicima na konferenciji.

Sekularistički Zapad sve više zapada u duboku provaliju koju je sam sebi iskopao. Koncepti poput rodne teorije – o čemu je u saborskoj raspravi odlično govorio HDZ-ov politički tajnik dr. Davor Ivo Stier – za koju je pravna služba Vijeća Europe ispravno konstatirala da je upravo baš takvo shvaćanje roda, kao različitog i odvojenog od spola, to jest odvojenog od bioloških činjenica, temelj na kojem se bazira Istanbulska konvencija, točka su na "i" rušenja kršćanskih korijena na kojima je sazdan Stari kontinent. Još je sveti papa Ivan Pavao Drugi molio i zagovarao autore novog Ustava Europske unije da se u preambuli spomenu i kršćanski korijeni. Međutim, nisu ga poslušali.

Na Macronovu je tragu i Michel Houellebecq, francuski pisac planetarnog glasa i značenja, koji u svojem posljednjem romanu "Pokoravanje" upućuje radikalnu kritiku zapadnom nihilizmu, njegovim duhovnim i ontološkim deficitima. Kroz glavni lik romana, obeshrabrenog i umornog Francoisa, sveučilišnog profesora književnosti, Houellebecq progovara o današnjoj Europi koja umire, ali srećom postoji velika književnost Jorisa-Karla Huysmansa, katoličkog pisca iz 19. stoljeća, koja jedina ima moć zadržati spasonosnu distancu.

I njemački vladajući CDU, odnosno njegova liderica Angela Merkel, za svoju je nasljednicu promovirala Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je na nedavnom stranačkom kongresu Kršćansko-demokratske unije s gotovo 99 posto glasova izabrana za novu glavnu tajnicu. Katolički odgojena A.K.K. po svojim je svjetonazorima duboko konzervativna. Protivnica je pobačaja i istospolnih brakova, koje je u jednom intervjuu povezala s incestom i poligamijom. Sarska političarka je melem na dušu i onim članovima CDU-a koji smatraju da je stranka proteklih godina otplutala previše ulijevo.

Demokršćani i mnogi drugi u Europi shvaćaju kako stvari stoje. Za razliku od njih, hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću smetaju katolici u politici. Bitno je da dobiva pohvale od Bernardića, Bauka, Beusa Richembergha, Mrak Taritaš, Pusić i drugih korifeja protukršćanske rodne ideologije.

Naslovnica Međutim