Mišljenja Međutim

Međutim

Ivan Ugrin

Istanbulska konvencija kamen kušnje za HDZ

međutim

"Obitelj je još uvijek temeljna zajednica. Vjerujemo da je naši sabornici neće poniziti, nego vrednovati i gledati kao temelj našega naroda", rekao je nekidan, na blagdan Gospe od Zdravlja, na Dobrome u Splitu nadbiskup Marin Barišić, aludirajući očigledno na pritisak sa strane SDP-a i bliskih svjetonazorskih stranaka te homoseksualno i slično orijentiranih udruga, koje od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića traže hitnu ratifikaciju tzv. Istanbulske konvencije u Saboru.

Neke političke grupacije guraju ratifikaciju Istanbulske konvencije isključivo radi promocije rodne ideologije. Ta ideologija se temelji na tvrdnji da svaki muškarac može odabrati da je žena, a žena da je muškarac. Istanbulska konvencija je prvi međunarodni dokument koji donosi definiciju roda kao isključivo društvenog konstrukta koji je odvojen od biološkog spola.

Istanbulska konvencija punog naziva "Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji" u samoj srži imala je pozitivnu namjeru reguliranja sprječavanja nasilja u obitelji. Međutim, s vremenom se negativnim dijelom vezanim uz nametanje rodne ideologije uplela u sve sfere čovjekova života, počevši od obrazovanja.

O tome je u više navrata govorio i papa Frane. Tako je prošle godine, 27. srpnja, na susretu s poljskim biskupima u Krakovu kazao: "U Europi, u Americi, u Latinskoj Americi, u Africi, u nekim azijskim zemljama, postoje prave ideološke kolonizacije. I jedna od tih – kažem to jasno s 'imenom i prezimenom' – je rodna ideologija! Danas se djecu – djecu! – u školi tome uči: da svatko može birati svoj spol. To su ideološke kolonizacije, koje podržavaju i vrlo utjecajne zemlje. I to je užasno. Bog je stvorio muškarca i ženu."

Govoreći nedavno na susretu hrvatskog nadzemlja mladim Splićanima, dr. Željka Markić istaknula je da se sam autor hipoteze o rodnoj ideologiji John Money nje odrekao i rekao da je neprihvatljivo kako se ona danas koristi u društvu.
Zastupnica vladajućeg HNS-a Bernarda Topolko u petak je u Saboru pozvala sve zastupnike da se čim prije ratificira Istanbulska konvencija. Podržao ju je, naravno, SDP, konkretno Joško Klisović koji je prozvao Vladu, odnosno premijera Andreja Plenkovića, da nisu ispunili obećanje da će Hrvatska ratificirati spomenutu Konvenciju. Uzvratila mu je Irena Petrijevčanin Vukasinović iz HDZ-a, koja je istaknula kako je licemjerno od SDP-a da govori o ratifikaciji Istanbulske konvencije kad od 2013. do danas nije učinio konkretne korake koje je aktualna Vlada učinila u ovo kratko vrijeme, ističući kako je u zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, koji je predložila Plenkovićeva Vlada, uključen dobar dio članaka Istanbulske konvencije.

U svakom slučaju, ratifikacija Istanbulske konvencije bit će veliki kamen kušnje za HDZ i Plenkovića. Na to ga pritišće partner u Vladi HNS, ali, s druge strane, nisu svi HDZ-ovi zastupnici spremni dići ruku za nju. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li prevagnuti stranačka stega ili će zastupnici glasovati po svojoj savjesti.

Naslovnica Međutim