Mišljenja Međutim

Međutim

Ivan Ugrin

'Savez za nedjelju' za bolju Hrvatsku

Zaštita kulture nedjelje spada u zaštitu civilizacijskog koda naše kulture. A to znači i prava čovjeka, socijalne zaštite ugroženih i svih onih vrijednosti koje je ta kultura iznjedrila.

Rekao je to prof. dr. Gordan Črpić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu, na Inicijativnom skupu za osnivanje Hrvatskog saveza za nedjelju u Franjevačkom klerikatu na Trsteniku u Splitu, koji je u okviru prvih Dana socijalne zauzetosti organizirao Franjevački institut za kulturu mira.

U uvodnoj riječi na spomenutom Inicijativnom skupu, dopredsjednik Instituta fra Bože Vuleta, podsjetio je kako su prije trinaest godina pokrenuli peticiju za slobodnu nedjelju u kojoj se, u suradnji s drugim crkvenim i sindikalnim udruženjima, prikupilo više od 300.000 potpisa.

No, cjelokupna inicijativa, uključujući druge neovisne inicijative sve do danas, nije dugoročno postigla željene ciljeve. Naprotiv, sve se više osjećaju štetne posljedice nezaštićenoga prava na nedjelju slobodnu od rada, zaključio je fra Bože.

Savez za nedjelju, prema Vuletinim riječima, za sada okuplja 16 ustanova i udruga. Izrazio je nadu da će se ubrzo pridružiti i druge ustanove i udruge, a posebno one koje se zauzimaju za dostojanstvo i prava žena koje su "nažalost prve i najveće žrtve svih nepravednih odnosa, a one su tri nosiva stupa obitelji i društva".

Na skupu u Splitu austrijska su iskustva iznijeli Markus Blümel koji je govorio o Savezu za nedjelju koji je započeo 1997. godine u gornjoj Austriji na inicijativu biskupa Maximiliana Aicherna, te Snježana Brajinović koja je iznijela velike razlike po pitanju rada između Hrvatske i Austrije.

Andreas Luttmer-Bensmann iznio je njemačko iskustvo neradne nedjelje. Prema njihovim riječima, radnicima u Austriji i u Njemačkoj je 52 puta u godini sigurno da će imati slobodnu nedjelju, a otprilike 10 posto ih radi nedjeljom - službe koje u svim društvima moraju osiguravati stalnost javnih usluga, sigurnosti i potreba - i za to su 100 posto više plaćeni.

O tome kako stvari stoje u našoj zemlji, govorili su Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske i Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, koji je naglasio da Hrvatska hitno treba promjene strukture poslova.

Međutim, ono što je apostrofirao prof. Črpić, jesu istraživanja koja pokazuju da je naša država s najnižim povjerenjem u institucije u čitavoj Europi.

"One su ostale u prošlosti, nisu se transformirale. Same su sebi svrha i nisu nam u službi, nego žive neki postjugoslavenizam. Prepreka su za razvoj i pitanje očuvanja nedjelje", zaključuje Črpić.

Sjetimo se samo Ustavnog suda i načina kako su, pod pritiskom stranih trgovačkih lanaca, svojedobno srušili Zakon o neradnoj nedjelji. Ne ponovilo se!

Naslovnica Međutim