Mišljenja Međutim

Međutim

Ivan Ugrin

Kolinda igra između Amerikanaca i Rusa

MEĐUTIM

Kolinda Grabar-Kitarović je 39. najmoćnija žena na svijetu. Ugledni američki časopis Forbes objavio je novi popis sto najmoćnijih žena svijeta. Na prvom je mjestu, i dalje, njemačka kancelarka Angela Merkel dok je druga britanska premijerka Theresa May.
Na Forbesovu se popisu ove godine prvi put pojavila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Ona je 39. na ukupnom popisu, a kad je riječ o ženama u politici, nalazi se na 14. mjestu. Prema Forbesu, moćnija je od norveške premijerke Erne Solberg, koja je 17. ili Elvire Nabiuline, guvernerke ruske središnje banke.

Časopis Forbes to ovako tumači: "Najmlađa osoba na mjestu predsjednika Hrvatske, ujedno i prva žena na tom položaju, Grabar-Kitarović kontinuirano jača svoju poziciju na međunarodnoj sceni ove godine radeći s predsjednikom Donaldom Trumpom i SAD-om kako bi se izgradilo američko postrojenje za uvoz ukapljenog plina na otoku Krku kojim bi se moglo isporučiti do 2 milijarde kubika godišnje za distribuciju u zapadnu Europu što bi moglo pomoći energetskoj neovisnosti Europe od Rusije. Bivša ministrica vanjskih poslova i hrvatska veleposlanica u SAD-u, prošle je godine posjetila iranskog predsjednika Hasana Ronahina kako bi razgovarala o jačanju diplomatskih odnosa..."

Amerikancima je, kako vidimo, itekako stalo kako bi našu predsjednicu uvrstili u sam vrh svjetske politike. Nas Hrvate, po broju malen narod i po stvarnoj moći daleko ispod stotog mjesta među državama svijeta, ovakav "tretman" Forbesa može samo veseliti. Imamo i mi, štono bi se reklo, "konja" za trku. I to ne bilo kakvog, već "rasno grlo".

Jer, hrvatska predsjednica pokazala je u zadnje vrijeme svu vještinu diplomacije u kojoj je zapravo od početka svoje političke karijere. To osobito vrijedi za njezin nedavni posjet Rusiji, gdje se susrela s predsjednikom Vladimirom Putinom i patrijarhom Ruske pravoslavne crkve Kirilom. Dotaknula se Kolinda u razgovoru s jednim od najmoćnijih svjetskih političara i vrućih tema poput Agrokorova duga ruskoj banci Sberbank, ali je isto tako promovirala i svoju inicijativu suradnje zemalja okupljenih oko Tri mora - Jadransko, Baltičko i Crno, hrvatsku perspektivu interesnog zajedništva zemalja srednje i istočne Europe.

Međutim, ono što je posebno došlo do izražaja nakon predsjedničina boravka u Sočiju, Moskvi i Sankt Peterburgu, jest činjenica da je ruski naftni div Rosnjeft, preko svoga čelnog čovjeka Igora Sečina, osobe od posebnog Putinova povjerenja, najavio kako Rusi razmatraju mogućnost ulaska u vlasničku strukturu Ine. Budući da je Hrvatska u sporu s MOL-om već izgubila jednu arbitražu zbog Ine - po svemu će sudeći i drugu - a i Mađarima se više ne da "ratovati" zbog Ine, postavlja se na kraju logično pitanje: Zbog čega je iz hrvatske Vlade svojedobno morao otići njezin prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko?!

Naslovnica Međutim