Mišljenja Međutim

Međutim

Ivan Ugrin

Francisco, Manda, Nada, Marinelle...

međutim

Zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić u petak je u Šibeniku nepravomoćno oslobođen krivnje za pomorsku nesreću u kojoj su u kolovozu 2011. godine život izgubili talijanski supružnici Francisco i Marinelle Salpietro.

Pravorijek mu je pročitala sutkinja šibenskog Općinskog suda Maja Šupe, predsjednica istog Sudskog vijeća koje je kontroverznog poduzetnika u studenom 2015. proglasilo krivim i osudilo ga na dvadeset mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine.

U toj presudi, na koju su se žalile i optužba i obrana, bilo je istaknuto da je Horvatinčić, koji je na svom gliseru bio u društvu djevojke, u primoštenskom akvatoriju lakomisleno upravljao plovilom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, svojim gliserom prešao preko nje...

Talijanski bračni par nisu prve Horvatinčićeve žrtve. Mandu Vučković, Tomislav Horvatinčić usmrtio je 1980. godine na pješačkom prijelazu u Zagorskoj ulici u Zagrebu.

Sljedeći njegov prometni udes sa smrtnim posljedicama, dogodio se 1989. na zagrebačkoj Aleji Bologne, kada je poginula Nada Petrović. Godine 2009. Horvatinčić se svojim terencem zaletio u automobil u kojem je bila četveročlana obitelj. Međutim, na sreću, ozbiljnijih ozljeda nije bilo.

Sve dok se okorjeli gazitelj nesretnih pješakinja nije prije šest godina obreo na moru u svome bijesnome plovilu. I odveo u smrt Francisca i Marinellu Salpietro... I nekim se čudom, kao i prigodom ranije počinjenih zločina, opet zadržao na slobodi.

Tko toga čovjeka štiti, pitate se možda. Odgovor je samo jedan: pravosuđe! Sačuvaj te Bože, hrvatskih sudova!

Neki dan u pravoj drami koja se odvijala na plaži Kaštelet u Splitu, jedan je čovjek oduzeo sebi život razočaran baš u naše pravosuđe.

Najbolji prijatelj nesretnog T.K. ispričao je kolegi novinaru Vladimiru Urukalu kakvu je agoniju proživljavao splitski pomorac od kad je prije sedam godina saznao da mu je tadašnji kućni prijatelj, profesor T.S. (62 godine star u to vrijeme), s kojim je bio povezan i kumskim vezama preko supruge, spolno zlostavljao kćer (tada 16,5 godina).

Krenula je pravosudna trakavica kojoj još nema kraja i zbog koje je iskusni visoki pomorski časnik na koncu izgubio vjeru i u sustav, i u državu, i u društvo...

T.K., počivaj u miru Božjem. Svima, pak, koji proživljavaju dugogodišnje sudske postupke i nepravedne presude hrvatskog pravosuđa, želim puno strpljenja. I ne gubite nadu, kakvi god korumpirani suci bili, kad god to bilo, pravda, na kraju, ipak uvijek pobjeđuje.

Živi bili pa vidjeli!

Naslovnica Međutim