Mišljenja Međutim

Međutim

Ivan Ugrin

Hajdukovac Prgomet

Jedan poznati hrvatski general iz Domovinskog rata, koji inače živi u Zagrebu, i nikad se aktivno nije bavio politikom, u jednom je društvu ovih dana u Splitu hvalio na sva zvona HDZ-ova kandidata za zagrebačkog gradonačelnika dr. Dragu Prgometa. Govorio je o njemu kao liječniku stručnjaku, poštenom čovjeku, iskrenom domoljubu i na poseban način kao hrabrom sudioniku Domovinskog rata, u koji se uključio u njegovim prvim danima.

Kako se navedeni general percipira u javnosti kao dio desne struje HDZ-a, okupljeno je društvo pomalo s čuđenjem slušalo "hvalospjeve" Prgometu. To više kad oni koji ga poznaju znaju da su generalu u "civilnom" životu, odnosno u pokretanju poslovnog projekta, pomagali upravo ljudi koji nisu izrazili oduševljenje Prgometovim odabirom, štoviše, javno su iskazivali negodovanje takvom odlukom.

Populisti mostovci

Prgometu se ponajviše zamjera što je svojedobno napustio HDZ, i u kratko vrijeme napravio zaokret, pa se nakon Mosta i Hridi vratio u matično jato. Neki su ga nastojali predstaviti kao prevrtljivca. Međutim, to nije ni blizu onome što su učinili mostovci kad su okrenuli leđa HDZ-u i na "slabostima" Karamarkove supruge, ujedno i poslovne žene Ane Šarić, koja je surađivala s MOL-ovim lobistom Jozom Petrovićem, prevrnuli vodu na svoj mlin i "prekrižili" Karamarka kao političara.

Oni su se, pak, uspjeli održati na sceni i na izvanrednim izborima potvrdili svoju poziciju treće snage u Saboru, bez koje se nije mogla sastaviti nova izvršna vlast. Sličan obrazac ponavljaju i sada kad je isplivao slučaj "Agrokor". Mostovci ponovno populistički plivaju po "Agrokorovim" "leševima" i ponašaju se kao da su oni jedini zaslužni za to što je Gazda Ivica Todorić morao napustiti koncern koji je godinama stvarao s političarima koji su vladali Hrvatskom, od Tuđmana, preko Račana, potom Sanadera pa Milanovića, sve do današnjeg premijera Andreja Plenkovića, koji ni kriv niti dužan mora spašavati Hrvatsku od bankrota.

Nakon što je Plenković uspješno izvukao stranku iz potresa koji je prouzročio Karamarko rušenjem vlastite, HDZ-ove Vlade – jer je Plenković znao u pravi trenutak povući poteze koji su ga doveli na čelo naše najveće stranke – slučaj "Agrokor" mu zadaje ozbiljne probleme budući da o daljnjem razvoju sudbine toga megakoncerna ovisi i sudbina ne samo Vlade, nego i HDZ-ovih kandidata na skorim lokalnim izborima.

Prethodno je odugovlačenje oko izbora HDZ-ova kandidata za Zagreb pomalo uzdrmalo Plenkovićev autoritet u stranci, jer je dio stranke izrazio nezadovoljstvo Prgometom i "otvoreno" se svrstao uz bok Brune Esih, koja je istaknula svoju nezavisnu kandidaturu.

Milanovićeva zasjeda

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, koliko mi je poznato, za sada šuti i stoji sa strane. Uostalom, on u tome ima iskustva. Svome je "prijatelju" Karamarku na kraju okrenuo leđa kad mu je bilo jasno da je Tomica "zaigrao" na krivu kartu sastavljanja nove parlamentarne većine.

Upravo zbog ovakve situacije u stranci, po mom je mišljenju izbor Prgometa za bitku za Zagreb dobar potez. Prije svega zbog činjenice da nije, poput mnogih drugih, igrao s figom u džepu, nego je kao zamjenik predsjednika stranke – izabran na Saboru HDZ-a kao potencijalni Kujundžićev zamjenik, kad je Karamarko tijesno dobio izbore – s pojedinačno najviše osvojenih glasova, što mu je davalo itekakav legitimitet i u stranci i u javnosti, koja je sa zanimanjem pratila svaku njegovu izjavu kao i ignoriranje Karamarka i Brkića prema čovjeku kojem nisu mogli naći slabu točku, tražio demokratiziranje HDZ-a.

Istini za volju, pokušali su s jednom nategnutom pričom o tome kako je prije doktorirao pa tek onda diplomirao. Međutim, to je vrlo brzo Prgomet preokrenuo u svoju korist.

Kad je uvidio da u stranci ne može doći do riječi, Prgomet je otišao i kao nezavisni političar priključio se Mostu, i to na poziv Bože Petrova. Čast svima u Mostu, no zacijelo je ulazak Drage Prgometa i Ivana Lovrinovića u tu opciju podigao omišku i metkovsku ekipu na hrvatsku razinu.

Jedinu pravu političku pogrešku Prgomet je napravio kad je naivno, na poziv suborca iz Domovinskog rata, ministra obrane Ante Kotromanovića, "uletio" u zasjedu u generalovu zagrebačkom stanu, te je pred raširenim zavjesama i s maksimalno upaljenim svjetlima, u društvu Milanovića bio izložen fotoreporterima i televizijskim snimateljima koji su otprije u "sačekuši" čekali razvoj situacije, u igri u kojoj se Prgomet spominjao i kao mogući hrvatski premijer.

Metkovska struja jedva je dočekala takvu prigodu i zatvorila vrata Mosta za Prgometa. Momci igraju lukavo na raznim razinama. Ne bi me začudilo da nakon povlačenja Roberta Pauletića, njihova kandidata za splitskog poteštata, podrže za gradonačelnicu Marijanu Puljak ili Željka Keruma. U prilog im ide i nevjerojatan gaf župana Zlatka Ževrnje s koncesijom za Zlatni rat na Bolu, kojemu bi bilo najpametnije da se, kao Pauletić, na vrijeme povuče, u protivnom HDZ ide naruku protukandidatima Miru Bulju (Most) i Arsenu Bauku (SDP). Zaludu sad neki u slučaju "Zlatkova rata" pokušavaju krivnju svaliti na razinu pročelnika, jer ovakvih stvari nije bilo dok je župan u dva mandata bio Ante Sanader, koji je oba puta glatko dobivao županijske izbore.

Uvertira u kampanju

Predstavljao sam prije nekoliko godina u Splitu Prgometovu knjigu "Sakupljači gelera". Prihod od prodaje velike naklade od desetak tisuća knjiga išao je u dobrotvorne svrhe. Svidio mi se humorističan stil kojim je Prgomet opisivao krvave ratne trenutke, kad je i sam u više navrata umalo ostao bez glave u minskim eksplozijama, a sa svojim dečkima na ratištu šalio se na svoj račun kao da nije u pitanju bila tanka granica između života i smrti.

Moram priznati da mi se tom zgodom posebno svidjelo kad se na koncu nazočnima obratio sam Prgomet i predstavio se kao navijač Hajduka, što od djetinjstva nikad nije skrivao, iako su svi u njegovoj mnogobrojnoj obitelji, kao i cijela Bosanska Posavina, navijali za Dinamo. Mislim da se Dalmatinci i svi drugi hajdukovci u metropoli ne moraju puno misliti kome će dati svoj glas u nedjelju 21. svibnja. (Bolje uvertire u predizbornu kampanju od Hajdukove pobjede 2:0 nad Dinamom prošle subote u Maksimiru, nakon devet godina, nije se moglo ni zamisliti.)

Ali ne samo oni, već i iskreni dinamovci, jer Prgomet nikad nikoga nije dijelio po navijačkoj osnovi, nego je, kao jedan od osnivača hrvatskog liječničkog sportskog društva, bio kapetan nogometne liječničke reprezentacije u kojoj su igrali i dinamovci i hajdukovci i s tom je ekipom osvojio svjetsko prvenstvo.

 

 

Naslovnica Međutim