Mišljenja Međutim

Međutim

Ivan Ugrin

Apokaliptična seoba naroda

Stranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije Angele Merkel gubitnice su lokalnih izbora održanih prošle nedjelje u tri njemačke savezne pokrajine, dok je desno-populistička Alternativa za Njemačku AfD doživjela veliki uspjeh ulaskom u sva tri lokalna parlamenta. Analitičari tumače da su njemački birači kaznili kancelarku zbog njezine politike otvorenih vrata prema izbjeglicama kojih je više od milijun ušlo u Njemačku u 2015. godini.

Parola: Izbjeglice, odlazite!

I sama je kancelarka dan nakon poraza priznala kako je svjesna da je izbjeglička kriza utjecala na rezultate izbora, ali da neće odustati od rješavanja toga problema, navodeći kako se već krenulo u tom smjeru ograničavanjem broja ulazaka izbjeglica u zemlju.

Prije izbijanja izbjegličke krize AfD je bila stranka na silasku, rastrzana unutarnjim sukobima i borbom za vlašću. No na krilima protuizbjegličkog pokreta u mnogim dijelovima zemlje AfD je doživjela renesansu i u dobroj mjeri bi mogla promijeniti uobičajeni politički krajobraz Njemačke. AfD svoju politiku nije temeljio na reformama niti na obećanju o boljem životu, već na paroli "Izbjeglice, odlazite!"
Liderica ovog političkog iznenađenja također je jedna žena, Frauke Petry, koja je, za divno čudo, kao i Merkelica, kemičarka.

Petry nakon relativne pobjede svoje nekoć vrlo euroskeptične, a danas ksenofobične stranke najavljuje kako, kad su u pitanju savezni parlamentarni izbori u rujnu sljedeće godine, njen AfD ima velike šanse da pomrsi račune velikim strankama. Naravno, ako se nastavi ova apokaliptična seoba naroda kojoj smo svjedoci otkako je eskalirao rat u Siriji i na cijelom prostoru Levanta.

Pročitao sam na temu navedenih njemačkih izbora jedan zanimljiv komentar na društvenim mrežama. "Kako se povijest ponavlja. Tridesetih godina prošlog stoljeća Njemačka je procvala na svakom polju. Engleska industrija je u kolapsu, nezaposlenost i beznađe na svakom koraku. Englezi su na koljenima, dok Njemačka uspravno maršira. Jedina šansa za Engleze jest veliki rat protiv Njemačke... 21. stoljeće. Njemačka industrija silovito raste. Nezaposlenost se smanjila na najnižu razinu u povijesti. Banke su pune novca. Englezima se tresu gaće. Veliki rat nije moguć. Ali izbjeglice koje će preplaviti Njemačku, jesu."

Na putu 10 milijuna ljudi

Ni jednom, pak, izbjeglici nije dopušten ulazak na Otok, a znakovito je kako se baš u ovo vrijeme Velika Britanija priprema za referendum o izlasku iz Europske unije.

Petogodišnji rat u Siriji natjerao je do sada najmanje 2,4 milijuna djece u izbjeglištvo, objavio je UNICEF, od kojih su mnoga stradala. Više od deset milijuna izbjeglica ovih ratnih godina krenulo je prema Turskoj, sve redom obitelji s velikim brojem djece, koja ih je neko vrijeme zadržavala i na njihov račun ucjenjivala i tražila da ju se hitno primi u Europsku uniju.

To se nije dogodilo i Turska se pobrinula da ih transportira do svojih morskih obala. Kad je slika trogodišnjeg dječaka Aylana koji se utopio zajedno s majkom i bratom, gdje leži licem dolje na pješčanoj turskoj plaži, lani obišla svijet, to je senzibiliziralo europske zemlje poput Njemačke i Švedske da otvore svoja vrata za veći broj izbjeglica i stotine tisuća njih krenule su na put prema Zapadu tzv. balkanskom rutom.

Sami smo bili svjedoci potresnih slika i kolona koje hodaju i kroz našu zemlju. I tekla je ta rijeka dok se u samoj Njemačkoj, Austriji i drugim zemljama koje su ugošćivale izbjeglice nije digla javnost koja se okrenula protiv njih, kao i stranke koje su na račun takvih stavova ojačale svoj rejting.

Europski političari poput Angele Merkel u priljevu izbjeglica vidjeli su i dobru stranu za svoju ekonomiju, jer njihovi narodi izumiru, a izbjeglice su biološki i reproduktivno jak potencijal za snažna gospodarstva.
No, u nečem je u pravu i frau Frauke. Njena je poruka Nijemcima da rađaju više djece, da zaborave na onaj uvriježeni "zwei kinder system", jer da bi njemačka nacija i dalje prosperirala, obitelji moraju rađati barem troje djece. Ne može se od izbjeglica koje dolaze iz drukčijeg vjerskog i kulturnog miljea očekivati potpuna integracija u njihovo društvo.

Teorije zavjere

Sad se balkanska ruta zatvara, ponovo se na jugu Europe događa kaos. Unatoč mirovnim pregovorima, rat u Siriji u koji su uključeni svi, od Amerike preko Engleske do Rusije, Turske i Saudijske Arabije, još nema kraja, jer onaj koji vlada Euroazijom taj vlada i svijetom, šire se i teorije o tzv. velikom Izraelu, a broj ljudi koji bježe od ratnih stradanja prema obećanim zemljama ne smanjuje se.

Međutim, ono što bi se u najgorem scenariju moglo dogoditi za Hrvatsku jest da nekim slučajem val izbjeglica krene jadranskom rutom, kao što se i Španjolska boji da im ne bi mafija koja krijumčari ljude otvorila put preko zapadnog Mediterana.

Za nas bi prva varijanta zacijelo ugrozila turizam i od toga bismo se teško oporavili, osobito što ovu 2016. mnogi analitičari smatraju prijelomnom za konačan izlazak iz recesije. U protivnom teško će biti zaustaviti daljnju seobu naših mladih u potrazi za boljim životom na sjeveru Europe.

Naslovnica Međutim