Mišljenja Agora

Agora

Ivica Šola

Stierov jedini problem je to što je - Stier

Agora

Prošli je tjedan naslovnice tiskovina nosilo lice bivšeg potpredsjednika Vlade i inoministra Stiera. Napisane su tone tekstova u kojima dominiraju izjave iz raznih "neimenovanih visokih izvora" iz stranke ili Vlade. Bilo je zabavno čitati posebno one negativne ocjene iz "neimenovanih izvora", tipa da je Stier "vjerski fundamentalist", "ekstremni desničar", da je "klerikalac", a svemu tome je potvrda da je Ilčića iz Hrasta uzeo za savjetnika, kao i njegova prisutnost u "Hodu za život". Stier se na to ne osvrće, ignorira sve to, među inim, jer ne želi štetiti stranci. Stier nije prznica, on igra na duge staze.

Istina o Ilčiću

Kada su već u modi "neimenovani visoki izvori", ima ih i moja malenkost. Krenimo od Ilčića. Nije istina da je Ilčić bio Stierov izbor za savjetnika u ministarstvu, već Plenkovićev, da zadovolji apetite Hrasta. To mi nije rekao Stier, već čovjek, visoko pozicioniran, koji je tome svjedočio. I Plenković zna da je tako...

Posebno je zabavno bilo čitati kada ga je jedan "neimenovani izvor" iz Vlade nazvao vjerskim fundamentalistom, klerikalcem, ekstremistom. Stier nije ništa od toga. Stier praktični, osvjedočeni katolik, kršćanski demokrat je zapravo – antiklerikalac, u smislu da "ne dozvoljava da mu kler kadrovira u politici i ministarstvu". To je bio slučaj kada je jedan visoki klerik imao pritužbe na rad jednog veleposlanika vezano uz jedno crkveno pitanje, a Stier, praktični katolik, "otpilio" je klerika gore citiranim riječima. Čudan neki "klerikalac" taj Stier koji ne da da mu se kler petlja u posao i politiku...

Posebno je smiješno ukoliko je taj "neimenovani izvor" iz Plenkovićeva kruga završio obranu i zaštitu. Meni je veći problem kada se Plenković s djetetom pojavi na misi uoči izbora svodeći euharistiju i Crkvu na svoj politički marketing. Stier se tako ne "uslikava" na misi, za njega misa nije politička pozornica kao za Plenkovića. Tko je tu "klerikalac"? Doista, ovakvim spinovima i lažima izrečenim o Stieru prošli tjedan ozbiljan i upućen autor ne treba se baviti. Osim cinizmom. Zato je najbolje citirati vjersku – fundamentalističku – klerikalističku himnu HDZ-a koja taj "izvor" čini dodatno ridikuloznim:

"Bože, čuvaj Hrvatsku, moj dragi Dom,
Ljude koji blaguju pri oltaru tvom.
Nek se sliju molitve sve u jedan glas,
Čuvaj ovo sveto tlo, blagoslovi nas.
Ako treba, gospode, evo primi zavjet moj,
Uzmi život od mene, pa ga podaj njoj.
I u dobru i u zlu,
budi s nama budi s njom,
Bože, čuvaj Hrvatsku, moj dragi Dom."

Nije li ovo prikladniji tekst za himnu sestara milosrdnica, a ne jedne sekularne stranke, HDZ-a, kojoj pripada i taj "neimenovani izvor"? Šalu na stranu.

Bezvezno je u tom kontekstu izvlačiti bilo kakve zaključke i o Stierovu "Hodu za život", jer u demokratskom, pluralnom društvu tu nema ama baš ništa problematično. Osim dvostrukih kriterija i laži. Ako nije problematično da je Milanovićeva potpredsjednica Vlade i inoministrica Pusićka, kao i aktualna Plenkovićeva desna ruka i potpredsjednik ove Vlade, HNS-ovac Štromar, bio na gay paradi, po čemu je problematično da Stier kao građanin svjedoči svoja uvjerenja, što mu jamči Ustav, kao i bilo koji čovjek koji afirmira vrijednosti života, što, u krajnjoj liniji, nije stvar vjerskog uvjerenja, nego čini samu srž Hipokratove zakletve i zdravog razuma na temelju znanstvenih činjenica o ljudskom životu.

Predmet podvala

Stier je tu predmet podvala kao i sama manifestacija "Hod za život", kojoj imputiraju da je za zabranu pobačaja, unatoč tome što već dvije godine uzaludno ponavlja koordinatorica "Hoda za život" Hajdi Begović: "Unatoč brojnim medijskim špekulacijama, 'Hod za život' nije se bavio tematikom zabrane pobačaja i ni po čemu ne predstavlja inicijativu za promjenu postojećeg zakonodavstva."

Želi li Stier rušiti Plenkovića? Ne. Plenković može jedino sam sebe srušiti. Stierovu političku karijeru, kao i Plenkovićevu, Božinovićevu, Šeksovu, Jandrokovićevu... pratim godinama. Stier nije čovjek koji ruši, već koji gradi, osoba koja je, i kao čovjek i kao političar, umjerena i odmjerena po svakom pitanju, i k tome jedan od najobrazovanijih hrvatskih političara s međunarodnim ugledom. Svi njegovi problemi i gluposti koje se pišu o njemu proizlaze iz činjenice što odudara od klijentelizma i neprincipijelnosti koje su krasile baš HDZ i HNS. On zato želi samo jedno, demokratizirati stranke, prije svega HDZ, kako članovi predsjedništva ne bi bili taoci šefa stranke i njegove samovolje. Drugim riječima, tu se udara u glavu rak-rani hrvatske politike i države: korupciji i klijentelizmu kojima je korijen u nedemokratskim, feudalno ustrojenim strankama. To je Stierova "misija", a ne fotelja, pa ni šefa stranke, što je pokazao i svojom principijelnom ostavkom.

Stier, zapravo, ima samo jedan problem, a to je da je on – Stier, a ne, recimo, Jandroković.

Zato ćemo se o njegovu "fundamentalizmu", "klerikalizmu" i "ekstremizmu" iz "neimenovanih izvora" još puno načitati.

Naslovnica Agora