Mišljenja Agora

Agora

Ivica Šola

Ne treba se čuditi ako ubiju Donalda Trumpa

Spontano “događanje naroda” protiv Trumpa nipošto nije spontano, bez obzira na to što pisali Guardian ili Vox. Ono je brižno planirano i koordinirano od interesnih skupina kojima je Trump stao na žulj ili im je uskratio novac.

Asra Q. Nomani, muslimanka koja je dala svoj glas “islamofobu” Trumpu, a koja je posebno zainteresirana za poboljšanje položaja žena u islamu, na svojem blogu u New York Timesu išla je istraživati antitrumpovski “Marš žena”, posebno se zanimajući za financiranje istoga “spontanog skupa”.

Tko se krije iza ‘Marša žena’

Na temelju podataka dostupnih na internetu, 56 udruga uključenih u antitrumpovsku kampanju financira u cijelosti ili djelomično veliki “filantrop” George Soros, čovjekoljubac koji dopodne potkrada ljude, a popodne im šalje humanitarnu pomoć. Jedan od ključnih partnera “Marša žena” zloglasna je organizacija Planned Parenthood, omiljena Obamina “udruga” koju je pomagao, a koja u SAD-u ima lanac klinika za abortuse i koja svoje usluge izvozi svugdje u svijetu.

Ova je organizacija došla u središte skandala nakon što je otkriveno da trguju dijelovima tijela abortiranih beba, zbog čega su zastupnici iz redova pučana u Europarlamentu tražili zabranu djelovanja ove organizacije u Europskoj uniji.

U antitrumpovskoj kampanji važnu kariku čini i National Resource Defense Council, koji se protivi najavljenoj Trumpovoj promjeni ambijentalne politike usmjerene protiv zelene mafije.

Ostali zvučniji partneri “spontanog” okupljanja protiv Trumpa koje financira Soros su American Civil Liberties Union, Center for Constitutional Rights, Amnesty International te Human Rights Watch, sve udruge koje su otvoreno ili mimikrijski podupirale politiku Baracka Obame, kao i Hillary Clinton. Soros u svom bijesu na Trumpa neće štedjeti ni novca, ni truda, ni utjecaja, a već je digao na noge svu svoju NGO mafiju.

Trump je dirnuo u osinje gnijezdo, tako da je Paul Craig Roberts na svojem blogu napisao analizu u kojoj razlaže zašto ne treba isključiti da bi Trumpa mogli ubiti, da bi mogao stradati nekim “nesretnim slučajem”. Trump je “zaratio” s vrlo moćnim lobijima.

Tu su prije svega mnoge multinacionalke koje su se obogatile delokalizacijom tvornica, a koje Trump hoće vratiti natrag i obnoviti ekonomsku sigurnost Amerikanaca. Zaratio je i s moćnim financijskim sektorom, najodgovornijim zbog svoje pohlepe i “casino kapitalizma” za globalnu krizu. Za njih Trump s pravom kaže kako su bacili u dužničko ropstvo prosječnog Amerikanca i preko njegovih leđa, nakon svih zala koja su učinili, isplaćuju si i dalje milijunske bonuse.

Trump je u ratu s ovom oligarhijom možda i najranjiviji jer njihovi igrači, poput Federal Reserve, u svakom trenutku mogu razbucati Trumpa nekom umjetnom financijskom krizom ili induciranim kaosom na bilo kojem tržištu.
Trump je zaratio i s vojno-sigurnosnim establišmentom, čiji godišnji proračun iznosi tisuću milijardi dolara i kojima za održavanja toga komfora treba “ruska neman”, s kojom Trup želi normalizirati odnose.

Trump je zaratio i s političkim establišmentom u SAD-u i EU-u, koji je daleko od potreba i želja naroda, pa i u vlastitoj stranci, a koji kontrolira i čije politike usmjerava krupni kapital i financijski centri moći preko leđa naroda.

Tu su i razni lobiji, od homoseksualaca i feministica, pa sve do udruga “identitetskih politika” zaduženih za traženje homofoba, islamofoba..., kod svih koji ne misle kao oni.

Trumpa možete voljeti i ne voljeti, ali medijska kampanja koja svaki dan donosi hrpu bljuvotina u kojima čak i psihijatri, kršeći sva pravila struke i etike, idu novoizabranom američkom predsjedniku navlačiti luđačku košulju proglašavajući ga “malignim narcisom”, postala je agenda koja sve više i donedavne Trumpove protivnike zgraža i poziva na preispitivanje vlastitih stajališta prema Trumpu. 

Ako nekoga napadaju svi, ako se morate oznojiti da biste u svjetskim mainstream medijima pročitali bilo što afirmativno o njemu, onda se čovjek ozbiljno zapita je li zapravo problem Trump ili njegovi protivnici, odnosno dosadašnji uhodani putovi ekonomije i politike koje on hoće razbucati, a koji su se u mnoštvu sastavnica pokazali katastrofalnima, od tzv. arapskog proljeća i “izvoza demokracije” do deregulirane ekonomije koja je uništila srednji sloj, a kapitalizam reducirala na financijsku špekulativnu muljotinu.

Ni luđak, ni glupan ni idiot

Trump jamačno nije ni luđak, ni glupan niti idiot. Čovjek koji je na tržištu stvorio poslovno carstvo i zaradio milijarde, čovjek koji je bio (i jest) sam protiv svih, koji je pobijedio i Obamu, i Hillary i medije, pa i vlastitu stranku, teško da može biti ono što je medijska slika orisala zadnjih dana i godina. Uostalom, zar nije neobično da jedan čovjek, Trump, sedamdesetogodišnjak, bogat, zaokružene obiteljske i životne priče, odluči izložiti se svom ovom teroru?

Onkraj svih teorija zavjere, gledajući koga je sve u programu “povratka vlasti narodu” dobio protiv sebe, nikako ne bi bilo čudno da mu u kupaonici iznenada “otkaže srce”.

Naslovnica Agora