Mišljenja Agora

Agora

Ivica ŠOLA

Most je stvorio Vrdoljak

HNS i Ivan Vrdoljak slika su najgorega dijela hrvatske politike u kojoj je nevažnost i malenost stranke snažno pokrivena bahatošću, razmetanjem i kompleksom intelektualne superiornosti, čega je Vesna Pusić oličenje

HNS i Ivan Vrdoljak slika su najgorega dijela hrvatske politike u kojoj je nevažnost i malenost stranke snažno pokrivena bahatošću, razmetanjem i kompleksom intelektualne superiornosti, čega je Vesna Pusić oličenje

HNS je pravo političko čudo. Imaju oko dva posto glasova, ali zato već duže vrijeme imaju desetak zastupnika, drmali su ključnim ministarstvima, od kulture preko vanjskih poslova do gospodarstva, koje je vodio osječki šeik i šef HNS-a Ivan Vrdoljak, kojeg zbog jednog svog dvosmislenog izbornog slogana (The Man with the Balls) u Osijeku od milja zovu Mudonja. Kada bi HNS sam izišao na izbore, dobili bi možda par mandata gore na sjeveru, pa su de facto minorna regionalna stranka, koja samo zahvaljujući šlepanjem na SDP politički preživljava i ima stalno ogroman udio u vlasti i važnim poduzećima s pišljivih par posto potpore birača.

Počeo kao prevarant

S druge strane, Most je pokret/stranka koja već drugi put samostalno (!) izlazi na izbore i za kratko vrijeme svoga postojanja postiže impresivne rezultate ne šlepajući se ni na koga. I onda šeik od Osijeka Ivan Vrdoljak izjavi za N1 da je Most "parazit koji se hrani supstancijom drugih stranaka". Da, to je izjavio šef HNS-a koji već godinama parazitari na koalicijskoj "supstanciji" SDP-a.

HNS i Ivan Vrdoljak slika su najgorega dijela hrvatske politike u kojoj je nevažnost i malenost stranke snažno pokrivena bahatošću, razmetanjem i kompleksom intelektualne superiornosti čega je Pusićka oličenje.
Vrdoljak, podrijetlom iz osječkog kvarta Jug, koji je uz Čepin već dugo godina veliko rasadište lokalne mafije i reketara, u lokalnu politiku u Osijeku ušao je kao prevarant. Naime, okosnica njegove kampanje bila je oduzimanje koncesije za parkiranje "Elektromodulu" te vraćanje silnih milijuna u gradski proračun, da bi se nakon dolaska na vlast ubrzo socijalizirao u taj milje i zaboravio na svoje obećanje.

Takav prevrtljiv, provincijski ambiciozan i ne baš jako inteligentan, bio je predodređen za briljantnu političku karijeru u zemlji kakva je Hrvatska. Kako je postao dogradonačelnik Osijeka u koaliciji s glavaševcima koje principijelna Vesna Pusić obožava budući da s Glavašem dijeli isti svjetonazor, njegovo imovinsko stanje, kao i njegovih supruga, dobilo je vjetar u leđa. Budući da je bahat, lošiji Čačićev klon, ispunio je glavni uvjet za brzo napredovanje u stranci poput HNS-a. O profilu osobe sve govori ona afera sa stanom kada je zaboravio spomenuti pedeset kvadrata stana u imovinskoj kartici koji je kupio pod zanimljivim okolnostima...

Radeljićev čovjek

I kada ga pitate za firme, proizlazi da na sebi nema ništa osim odijela i ponešto kose. Od poduzetnika s kojima je u Osijeku dobar posebno se ističe Đapićev prijatelj Željko Biloš, čovjek koji je onomad pravomoćno osuđen na više od deset godina zatvora zbog gospodarskog kriminala. Biloš je sada u procesu u aferi "Poreznica" u kojoj je pala Čavlović-Smiljanec jer su mu, tada ministar, Vrdoljak, Biljana Borzan i savjetnik predsjednice Grabar-Kitarović Mate Radeljić u Poreznoj upravi pokušali "srediti" porezni dug.

Političkim portretom šeika Ivana Vrdoljaka mogli bismo se baviti na pedesetak stranica, kao svojevrsnoj metafizičkoj paradigmi kako iz ničega može nastati nešto. Ovdje nas, zapravo, on kao on ne zanima, već samo dva misterija. Prvi, kako je nastao Most i tko stoji iza njega. I drugi, zašto se u svakom svom istupu opsesivno obrušava na Most nazivajući ih čas jeftinim populistima, čas klerikalcima, čas političkim parazitima.

Krenimo od drugog jer je jednostavnije. Kao ministar Vrdoljak je u Osijeku zagovarao izgradnju megalomanske termoelektrane na plin od 500 MW, vrijednosti veće od 300 milijuna eura. Struka se oglasila, Energetski institut "Hrvoje Požar", i rekla da će ona biti neisplativa, da i sama Njemačka bježi zbog toga od plina kao vrag od tamjana, pa je doc. dr. sc. Mladen Zeljko s istog instituta izjavio: "Upozorili smo na visoku cijenu plina, nisku cijenu električne energije te činjenicu da neke nove slične elektrane u drugim zemljama ne rade. Također i u Sisku, relativno nova plinska elektrana od 230 MW radi smanjenim kapacitetom i imat će vrlo malo sati rada ove godine."

Nakon toga Mostov ministar Tomislav Panenić zaustavio je projekt nastojeći smanjiti moguću štetu i poskupljene grijanja u Osijeku. Eto, prosto ko pasulj, zašto Vrdoljak stalno udara po "parazitskom" Mostu.

Prijatelj Vujnovac

Ovdje treba dodati, budući da se radi o elektrani na plin, da je vlasnik Prvog plinarskog društva poduzetnik iz Osijeka Pavao Vujnovac prijatelj šeika Ivana Vrdoljaka. No u intervjuu od prije dvije godine, dok je Vrdoljak bio ministar, Vujnovac je izjavio: "Nije istina da je za moj uspjeh zaslužan moj prijatelj Vrdoljak." Ja mu vjerujem na riječ, ozbiljno, majke mi!

Eto riješili smo misterij Vrdoljakove "ljubavi" prema Mostu. No kako je nastao Most, tko stoji iza njega? Svašta se priča, pa i ono da je to projekt Katoličke crkve. No Most je stvorio Ivan Vrdoljak, on stoji iza njega. Naime, Most i slične "parazitske" stranke su nastajale i nastajat će zbog takvih čestitih političara i stranaka kao što je Ivan Vrdoljak zvani Mudonja, i njegov neparazitski HNS.

Naslovnica Agora