Mišljenja Agora

Agora

Ivica Šola

Hvala Oreškoviću, hvala Boži Petrovu

AGORA

Jedna od optužbi zbog koje je HDZ smijenio bivšeg premijera Oreškovića je ona kako se nije bavio onim zbog čega je postavljen: investicijama, gospodarskim pitanjima, već SOA-om i kadroviranjem u njoj. No to je zamjena teza koju može smisliti samo jedan "mag" koji sada savjetuje predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Oreškoviću je jednostranim potezom od strane predsjednice i smjenom Lozančića ta tema nametnuta. I ne samu njemu već i nama koji se bavimo praćenjem politike. Zna se, naime, koga najviše zanima SOA ili MUP. To jamačno nije (bio) Orešković, već "netko" drugi. Orešković je u svom obraćanju Saboru rekao pravu istinu: "Sve optužbe protiv mene su lažne i neosnovane, postao sam prepreka jer nisam podlegao pritisku da na čelno mjesto SOA-e postavim one koji po mojim ocjenama nisu ispunjavali osnovne uvjete za taj posao."

HDZ-ov obavještajac

Kako bih pridonio razrješenju "misterija" vezanog uz opoziv gospodina Oreškovića, donosim vam "portret" jednog od ljudi kojega su gurali za šefa SOA-e, a na kojeg Orešković nije pristao. Ime tog obavještajca kojem je Orešković lupio rampu neću spominjati, tek ću ga opisati da javnost vidi čime se bivši premijer, i s kakvim likovima, ne svojom voljom, morao baviti. Gospodin Orešković, ako bude čitao ovo, znat će o kome se radi. Prepoznat će ga i Branimir Glavaš, i šef HNS-a Ivan Vrdoljak i jedan bivši premijer, i...

Nakon što je pala Račanova vlada a HDZ se vratio na vlast, ovaj je obavještajac na intervenciju jednog slavonskog političara postavljen za šefa SOA-e koja pokriva pet županija jednog dijela Hrvatske. Postavljen je kao kadar HDZ-a kako bi (stranačkoj) politici dojavljivao korisne informacije. Dakle, od početka je bio u SOA-i kako bi je koristio za stranačke svrhe. Centar u kojem je radio tijekom Domovinskog rata ostvarivao je izvrsne rezultate, posebno u pripremi "Oluje", pa je na krilu tuđih zasluga imao vremena političarima ispunjavati želje.

S nekim ljudima iz sadašnjeg vodstva HDZ-a ostvario je dobre kontakte dok su neki sadašnji HDZ-ovci obnašali tada veoma visoke funkcije u SOA-i. Dodatno ih je povezao jedan poduzetnik iz jednog hrvatskog grada. I tada je ovaj obavještajac svoje vrijeme ponajviše trošio koristeći svoju poziciju u SOA-i u stranačke svrhe, dostavljajući informacije o "nepodobnim HDZ-ovcima" kao i o pripadnicima drugih političkih opcija. Nakon što je zbrljao s jednim apartmanom na jednom velikom jadranskom otoku, za čiju kupnju nije imao pokriće, jedan visoko pozicionirani HNS-ovac koristi svoj politički utjecaj u vrijeme Milanovićeve vlade i šalje ga, da bi ga sačuvao od ove afere, kao atašea u jedno veleposlanstvo. Posebno se "istaknuo" praćenjem PNUSKOK-a u kojem HDZ nije imao značajnije kontrole.

Mafijaška 'zaštita'

Također, ovaj obavještajac na kojeg Orešković nije pristao, bio je upleten u aferu oko kupovine kuće jednog pripadnika jedne nacionalne manjine koji je otišao iz Hrvatske. Stvar je dobila sudski epilog zbog spornih punomoći, pa je predmet sada na Vrhovnom sudu.

Pojedini poduzetnici znali su reći da im je jeftinije plaćati njega nego "zaštitu" mafiji. Imao je i "kvalitetne kontakte" s lokalnom mafijom, bliskom s jednim poduzetnikom, s kojim je i ovaj obavještajac kućni prijatelj. Ovaj obavještajac kojeg "Orešković nije volio" ima i izvrsne kontakte sa sucima jednog županijskog suda gdje je mogao utjecati na "neke" sudske procese. Jednom je i autora ovih redaka nakon jednog mog teksta pozvao na ručak. Odbio sam. Za kraj, ima i jako dobre kontakte i s nekim polusvijetom u Srbiji... Dalje neću...

"Misterij" oko opoziva bivšeg premijera Oreškovića zapravo i nije nikakav misterij. Jedino je šteta, kada je već rekao da je otišao jer nije pristajao na ovakve likove, što nije bio malo konkretniji. Ako nije on, nema potrebe da se i moja malenkost dodatno izlaže. Ni jedno izlaganje ovakvog tipa u prošlosti ni meni ni mojoj obitelji nije donijelo ništa dobro.

Motiv ovoga teksta je interes javnosti: Orešković nije lagao kada je rekao razlog zašto su ga srušili. Hrvatski građani mu stoga trebaju biti zahvalni jer je spriječio manipulacije tajnim službama, kadroviranjem tipova koji se SOA-om koriste u privatne ili stranačke svrhe. Ni druge stranke, da ne budemo nepravedni prema HDZ-u, u takvoj "metodologiji" nisu nevinašca.

Premijerova jedina krivnja

Zato, kada je u Saboru rekao kako, što se SOA-e tiče, "nacionalna sigurnost nije ugrožena", jako je dobro znao što govori. Kao i kada je rekao sljedeće: "Ostat će zabilježeno da je ova vlada pala zbog osobnih interesa pojedinaca. Pokušao sam to spriječiti i to je moja jedina krivnja."

Što se pak MOST-a tiče, uza sve mane i lutanja, u cijeloj ovoj zakulisnoj sapunici odigrali su veoma pozitivnu ulogu. Tu je posebno važan bio karakter dr. Bože Petrova. On je nepotkupljiv čovjek, ne može ga se ucijeniti. Kao neke...
S moje strane, na kraju balade, hvala g. Oreškoviću, hvala g. Petrovu. Sretno, ma što odlučili raditi dalje u životu.

Naslovnica Agora