Kultura Kultura

MONOGRAFIJA o doajenu trogirske pisme

Zahvaljujući Nikoli Bubli naglo je porastao interes za oživljavanje klapskog pjevanja, a napose interes za napjeve trogirske regije

MONOGRAFIJA o doajenu trogirske pisme

Monografija pod nazivom “Nikola Buble (1950. - 2015.): biografski opus i njegov (etno)muzikološki univerzum”, autorice Lidije Vladić-Mandarić i suautorice Anči Leburić, obuhvaća 328 stranica, od kojih se polovina njih, oko 160, odnosi na tekstualni dio, a ostalo su prilozi koji donose različite dokumente.

Napisana je temeljem recentne domaće i strane literature, uz korištenje internetskih izvora te dnevnog tiska i periodike, najvećim dijelom Slobodne Dalmacije. Autorice toga djela duboko su ušle u problematiku Bublina života. Kao bliske suradnice i svjedokinje njegova rada bile su u mogućnosti svu građu predstaviti objektivno i realno.

Tim je riječima Sanja Tipurić-Spužević, prodekanica Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, koji je nakladnik knjige, započela njezino predstavljanje održano u Galeriji Cate Dujšin Ribar u Trogiru.

- Biografskim opusom autorice vrednuju glazbeno djelovanje Nikole Buble, na svim poljima, odnosno sagledavaju njegove umjetničke, pedagoške, društvene i znanstvene djelatnosti, njegovo djelovanje ujedinjuju u sintezi njegova praktičnog i teoretskog rada, religiozno-domoljubnog duha i vokalne vrhunske izvedbe. Ističu kako je zahvaljujući njemu naglo porastao interes za oživljavanje klapskog pjevanja, a napose interes za napjeve trogirske regije, gdje je značajna njegova melografska praksa koja je pridonijela kulturnoj dinamici folklornog naslijeđa koji je njegovao s kultnom klapom “Trogir”.

Nisu manje značajne ni društvene dužnosti koje je obnašao kao svestrani umjetnik, a njegov značajniji doprinos ogledao se u umjetničkom vođenju Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, kroz koji je dalmatinsku klapu svrstao na regionalnu i europsku mapu kao značajnu folklornu glazbenu manifestaciju - istaknula je Tipurić-Spužević.

- Jako me veseli da je prva promocija održana ovdje, u Trogiru, u rodnom gradu pokojnog prof. Buble. Istraživanje njegova biografskog opusa temeljilo se na dva osnovna obilježja njegova stvaralaštva: na znanstvenom pečatu autora koji se eksplicira u nevjerojatnoj širini, bogatstvu i raznolikosti postignutog, te na umjetničkoj kreativnosti koja se temeljila na tradiciji koju je vrlo uspješno kontekstualizirao - kazala je autorica Lidija Vladić-Mandarić.

Nastavila je kako je cilj bio kroz knjigu predstaviti široj javnosti tko je bio Buble, što je učinio, te se osvrnuti na njegov značajan doprinos u formuliranju bitnih obilježja etnomuzikologije u Hrvatskoj, i to prvenstveno u Dalmaciji, ali i osvrnuti se na njegov golem doprinos neizostavnoj dalmatinskoj klapskoj pjesmi, po kojoj ga možda mnogi i najviše poznaju.

Zahvalila je svima koji su zaslužni da je monografija ugledala svjetlo dana te, kako je rekla, da će ostati kao trajni dokument jednog bogatog glazbenog izričaja, jedne tako značajne osobe kakav je bio Nikola Buble.

- Ako bismo pokušali poredati po nekim prioritetima, ne bismo mogli odrediti u kojem je segmentu svoga rada Buble dao veći doprinos: umjetničkom radu, pedagoškom, društvenom ili znanstvenom. Bio je sveučilišni profesor, (etno)muzikolog, dirigent, melograf, obrađivač, skladatelj, producent, organizator, orguljaš, zborovođa, glazbeni kritičar, voditelj, skupljač narodnog blaga, recenzent, član mnogih žirija, ocjenjivačkih sudova... Bio je čovjek vedra i šaljiva duha. Volio je ljude - kazao je u svom obraćanju Goran Sučić.

Suautorica Anči Leburić podsjetila je na osobne vrline pokojnog Buble, a to su, kako je rekla, osebujan šarm i energija koju je volio prenositi posebno na mlade, svoje studente.

- Bio je kulturnjak od glave do pete. Znajući da se priprema monografija, u svom šaljivom stilu, jer njegov uspjeh ili pak problem “začinio“ bi uvijek šalom, znao bi mi kazati: “Joj, stara, završi ovo da me bar po nečemu pamte!“ Kao običnog čovjeka i kulturnjaka zaslužio je da ga se bezvremenski pamti - zaključila je Leburić, zahvalivši Bublinoj supruzi Franici na suradnji.

- Raduje me da je monografija promovirana u prigodi proslave Dana grada Trogira - rekao je gradonačelnik Ante Bilić, koji je Bublu osobno poznavao.•

Naslovnica Kultura