Kultura Kultura

Jubilarno izdanje

Duo del Gesú praizvest će 'Auroru' na startu 10. MAG sezone

Jubilarno izdanje

Duo del Gesú, koji čine violinist Arnaud Kaminski i violist Krzysztof Komendarek-Tymendorf, ovoga utorka, 22. listopada u 19.30 sati, u Muzeju grada Splita, otvorit će jubilarnu desetu MAG sezonu.


Jedan od najboljih europskih dua splitskoj publici predstavit će djela: M. Haydna, W. A. Mozarta, J. Brahmsa, F. Schuberta, i T. Dixa. Posebna poslastica bit će praizvedba djela "Aurora", koji autorski potpisuje upravo Duo del Gesú.


Osvajanjem prve nagrade na 25. natjecanju mladih glazbenika "Città di Barletta", postali su prepoznatljivi glazbenici koji sviraju na međunarodnim festivalima i kongresima, podučavaju na seminarima ili obnašaju dužnost ocjenjivačkog žirija na natjecanjima, a iduće godine objavit će novi nosač zvuka.


Arnaud i Krzysztof, laureati brojnih natjecanja, dobitnici stipendija i nagrada, studirali su u Parizu, Beču, Gdanjsku i Göteborgu, učeći od renomiranih umjetnika i pedagoga, poput Eberharda Feltza i kvarteta Apollon Musagète Quartett and Quatuor Ebène.


Dodatno se školuju i rade s Christophom Hartmannom (Berliner Philharmoniker), Bertrandom Braillardom (Orchestre national d'Île-de-France), Giuseppeom Novom, Januszom Wawrowskim, Annom Mariom Staśkiewicz, Avri Levitanom i drugima. Posebno se ističe njihov rad s ikonom poljske elektroničke glazbe Wladyslawom "Gudonisom".


Iznimnu važnost pridaju manje poznatim djelima klasičnog razdoblja, koja uključuje skladbe pisane za violinu i violu skladatelja F. A. Hoffmeistera, Ignaza Pleyela, C. P. Stamitza i "Paganinija viole" Allesandra Rolle.


Osim klasične glazbe, izvode i suvremena djela, uključujući premijerna djela poljskih i stranih skladatelja: T. E. Corneliusa, Maximiliana Kreuza, Stephana Kuehnea, Tadeusza Dixa i drugih. J.K.

Naslovnica Kultura