Kultura Kultura

Umjetnost & znanost

Svemirski glasnici u galeriji 'Škola'

Umjetnost & znanost

U galeriji "Škola", u Umjetničkoj školi u Splitu otvorena je izložba "Umjetnost & znanost" učenika grafičkog odjela Škole likovnih umjetnosti Split.


Na izložbi su prezentirani grafički listovi znanstveno-popularne tematike, prikazani u različitim grafičkim tehnikama, a obuhvatili su različite teme, od portreta poznatih znanstvenika, prikaza znanstvenih otkrića, svemirskih glasnika, elektromagnetskih zračenja, do kozmičkih zraka i gravitacijskih valova.


Pored grafičkih listova na izložbi su predstavljena i najbolja likovna rješenja za mural – zidnu sliku (30 m x 2 m) koja tek treba nastati u javnom prostoru pored FESB-a.


Izloženi radovi rezultat su višegodišnje suradnje kroz predavanja i izložbe Škole likovnih umjetnosti i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, pod mentorstvom profesorice Višnje Mach Orlić i dr. sc. Nikole Godinovića, profesora s FESB-a.


Ovo je jedan od oblika komunikacija između umjetnosti i znanosti, srednjoškolskog i visokog obrazovanja, egzaktnog i apstraktnog, o vezi umjetnosti i fizike koja se izučava na CERN-u. Okupljenima se obratila profesorica Kaća Svedružić, koja je i otvorila izložbu, a kroz jutro može je se pogledati do 28. studenoga. J.K.

Naslovnica Kultura