Kultura Kultura

Parce mihi Domine...

Sveti Jeronim se vraća kući: najpoznatiji Dalmatinac glavni je lik knjige prof. Slobodana Prosperova Novaka, koja je predstavljena u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Parce mihi Domine...

Mnogi od nas s ovih prostora prepoznat će se u temperamentu sv. Jeronima, ali zbog tih svojih stavova u to vrijeme Jeronim je uistinu čovjek koji zaslužuje svoj dan u našoj Županiji, kao i ovo velebno djelo, kaže župan BobanProsperov Novak: Vrijeme u kojem je Jeronim živio bio je jedan užasan svijet, gdje je nestajao stari, a novi se još nije rodio... I onda se pojavljuje jedan titan, koji cijelog života živi od malo boba i dva skakavca...

Sv. Jeronim Dalmatinac naslov je knjige prof. Slobodana Prosperova Novaka koja je povodom proslave blagdana sv. Jeronima 30. rujna, ujedno i Dana županije, predstavljena u konferencijskoj dvorani Splitsko-dalmatinske županije, u društvu izlagača kojega su uz autora činili dekan splitskog Katoličkog bogoslovnog fakulteta prof.dr. Mladen Parlov i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, a na video-linku iz Zagreba i dr. sc. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

"Iskreno moram priznati da me oduševila ova knjiga o svetom Jeronimu Dalmatincu i to je nešto što smo dugo čekali. Posljednjih godina sam proučavao upravo život i djelo sv. Jeronima, a sve pripremajući se za 1600. obljetnicu, koju, nadam se da će Hrvatska dostojanstveno obilježiti iduće godine.

Nebeski ambasador

Ono što me na poseban način rastužilo jest koliko malo u suvremenoj javnosti govorimo o sv. Jeronimu kao o hrvatskome svecu i koliko malo znamo. Čestitam prof. Prosperovu Novaku, knjigu sam pročitao u jednom dahu, jer je pisana toliko pitko, toliko zanimljivo, popularno, a utemeljeno na činjenicama.

Čestitam i Županu na odluci da upravo blagdan sv. Jeronima bude i blagdan Županije, jer već dugo znamo da je sv. Jeronim nebeski ambasador ove Županije i na ovaj mu način vraćamo priznanje." rekao je među ostalim Božo Skoko u video javljanju. 

Blaženko Boban je rekao kako je o potrebi promjene Dana županije promišljao od trenutka dolaska na poziciju Župana, 2017., prije svega iz praktičnih razloga, ali i iz jednog najvažnijeg: "U veljači 1993. hrvatska je Vlada donijela odluku da treba formirati županije na području RH.

Po toj odluci Vlade, negdje kroz 4. mjesec su sve županije formirane kao teritorijalne geopolitičke jedinice na teritoriju RH. I danas od 20 županija najveći broj njih svoj dan slavi u travnju, mjesecu kad su formirane. No, s obzirom da naša Splitsko-dalmatinska županija jedina kao geopolitička jedinica baštini ime Dalmacija, kud ćete primjerenije nego da takav znanstvenik, teolog, književnik i prevoditelj, sv. Jeronim Dalmatinac, bude zaštitnik naše Splitsko-dalmatinske županije.

Već tada sam znao da se 2020. priprema 1600. Jeronimova godišnjica, i to na svjetskoj razini. Bilo mi je nejasno kako ta cijeli svijet slavi sv. Jeronima, a mi ovdje, koji njegovo ime baštinimo, nismo ničim doprinijeli tome.

I to je bio moj poticaj, kojega je Županijska skupština prihvatila. I ovom prilikom im zahvaljujem. Mnogi od nas s ovih prostora prepoznat će se u temperamentu sv. Jeronima, ali zbog tih svojih stavova u to vrijeme Jeronim je uistinu čovjek koji zaslužuje ne samo svoj dan u našoj Županiji, nego i ovo velebno djelo, kako mi ga ovih dana komentiraju sugovornici."

Boban je dodao kako je prvih šest mjeseci iduće godine Hrvatska predsjedateljica EU, upravo u periodu kad će cijela Europa slaviti sv. Jeronima i kako je to prava prilika za dostojno obilježavanje na najvišoj nacionalnoj razini.

"U ponedjeljak u 11 sati u HNK imat ćemo svečanu sjednicu  i na ovaj način vas sve skupa pozivam, a ako sam nešto i pogriješio, oprosti mi Bože jer sam Dalmatinac."

Dekan KBF Mladen Parlov rekao je kako je knjiga satkana od tri dijela. "U prvom dijelu prof. Prosperov Novak donosi detaljan životopis sv. Jeronima, a piše ga crpeći nadasve na izvorima, odnosno, na onome što je Jeronim napisao sam o sebi, kao i njegovi suvremenici i autori sljedećih naraštaja.

Ovo je prvi put da imamo jednu cjelovitu, detaljnu biografiju sv. Jeronima, po etapama njegova života.

U drugom dijelu, prof. Prosperov Novak odgovara na pitanje - Što je sv. Jeronim Hrvatima?, i ukazuje na povijesne veze.

Neke su legendarne u ishodištu, kao ona da je sv. Jeronim autor glagoljice. To nije bilo bez važnosti kad je u 13. stoljeću papa Inocent IV dopuštao Hrvatima da rade bogoslužje i mole časoslov na svome jeziku, te da se koriste svojim pismom.

Potom se pozornost u knjizi posvećuje Marku Maruliću, koji nema ni jedne ozbiljnije moralne i teološke teme a da se ne referira na sv. Jeronima. Primjerice, Marulićev rukopis "Repertorium", čuvan u nacionalnoj biblioteci u Rimu, prije nekoliko godina objavljen u tri sveska u izdanju Književnog kruga i Marulianuma, gdje je polovina gotovo svih citata iz Svetog pisma i iz sv. Jeronima i gdje zaključuje kako sv. Jeronim nije Talijanac nego našijenac, te zaključuje: on je moj i ja sam njegov, ne dam ga nikome.

Drugi dio drugog dijela je meni kao teologu najzanimljiviji jer profesor Novak donosi katalog prijevoda te književnih teoloških djela sv. Jeronima. Ovdje kronološkim tredom donosi kratki sažetak svega što je sv. Jeronim napisao u svome velebnom i veličanstvenome opusu, a koji se nalazi u temeljima onoga što zovemo europskom civilizacijom i kulturom.

Ono što mi je posebno zapelo za oko, a mislim da je i profesora Novaka to privuklo kod sv. Jeronima, jer i sam to nosi u sebi, jest ljubav prema riječi i spremnost na polemiku. Odatle i poznata Jeronimova izreka 'Oprosti mi Gospodine jer sam Dalmatinac' (Parce mihi, Domine, quia Dalmata sum), jer se nije ustezao od žučnih, pa i žestokih rasprava.

Rekao bih da će svatko tko uzme ovu knjigu dobiti, ne samo informaciju o sv. Jeronimu, nego i puno drugih informacija koje se odnose na hrvatsku i europsku kulturu." rekao je Parlov i najavio osnivanje Hieronimianuma, centra za istraživanje sv. Jeronima kojemu je nakana skupiti sva Jeronimova djela i prevesti ih na hrvatski.

Za kraj, prof. Prosperov Novak je rekao kako kako je inicijativa župana Bobana nešto što zaslužuje biti na prvim stranicama svih domaćih medija.

"Radi se o vrlo važnoj temi, da se sv. Jeronim vrati kući. Postoje knjige koje biste željeli pročitati, a ja sam želio pročitati jednu ovakvu knjigu... zato sam je i napisao.

Najljepše u nama piscima su knjige koje nismo napisali, ali mora postojati neki razlog da ih napišemo.

Što se Jeronima tiče, cijeli život imam tu potrebu. Kako je prof. Parlov dobro primijetio, volim ga zato što je žestok, protiv svojih protivnika čvrst, i iskren.

To danas nije toliko djelotvorno kao u njegovo, ali u njegovo vrijeme su ga se jako plašili.

Vrijeme u kojem je Jeronim živio bio je jedan užasan svijet, gdje je nestajao stari, a novi se još nije rodio...

I onda se pojavljuje jedan titan, koji cijelog života živi od malo boba i dva skakavca, stalno bolestan, ali gdje god se makne uspijeva apostolski vezati ljude.

Danas se ljudi diče što mogu povezati jednog ili dva čovjeka, a Jeronim bi usred pustinje povezao 20 ljudi, koji su učili najstarije jezike za njega.

A o tome kakvu je privlačnost stari svetac imao prema ženama, ne trebam ni govoriti.

Nije bilo udovice rimske koja nije sve što je imala dala njemu i crkvi kako bi s njime radila.

To je siguran dokaz da je Dalmatinac." našalio se na kraju prof. Prosperov Novak.               

Naslovnica Kultura