Kultura Kultura

filmski eksperiment u zagrebu

Turistifikacija Splita, Agrokor i Dennis Hopper na istom ekranu

filmski eksperiment u zagrebu

Festival inovativnog i eksperimentalnog filma i videa, 25. FPS, u svom jubilarnom 15. izdanju još jednom donosi najbolje od društveno angažiranih nezavisnih i nekomercijalnih ostvarenja koji na "inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika i pripovijedanja".

25. FPS se održava od 26. do 29. rujna u SC-u u Zagrebu, nakon čega početkom listopada gostuje u Rijeci i Ljubljani, a ulaz na sve projekcije i performanse je slobodan.

U natjecateljskom programu nalaze se 23 filma, od čega tri hrvatska, koji se bave brodogradilištem, Agrokorom i naslijeđem socijalizma na Jadranu – "Prazni sati" Mate Ugrina, "Toranj" Silvestra Kolbasa i "Još jedan odlazak" Renate Poljak.
Hrvatskim autorima posvećen je program Refleksi, unutar kojeg će se prikazati "Strujanja" Katerine Dude, inače laureat FMFS-a, "Do konca" Neli Ružić, "In Pietra" Ivora Glavaša i Sare Simić, te "Split Waltz 021_123" Gilda Bavčevića, koji se bavi "turistifikacijom" Splita.

Tu su i program članova Velikog žirija te performanse proširenog kina (Expanded Cinema), kao i radovi prijašnjih laureata festivala poput Pije Borg, Jorgea Jacomea, Rande Marufi i Deborah Stratman.

Poseban kuriozitet i prava filmofilska poslastica jest hrvatska premijera radikalnog, kod nas nikad prikazanog "Posljednjeg filma" Dennisa Hoppera ("Goli u sedlu") iz davne 1971., koji je kultnom redatelju zamalo upropastio karijeru.

Naslovnica Kultura