Kultura Kultura

sezona za pamćenje

HNK u Šibeniku 150. obljetnicu postojanja proslavit će sa četiri premijere, zasad 14 gostujućih predstava i novim zapošljavanjima u ansamblu

sezona za pamćenje

Bračni par Dolenčić priprema autorski projekt o letećem čovjeku Faustu Vrančiću, Vinko Brešan "Arheološka iskapanja u selu Dilj" Ive Brešana, zajedno s HNK Split

Nova sezona u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku počinje u subotu 28. rujna, a otvara je najnoviji premijerni naslov ovog teatra. Riječ je, zapravo, o dvjema kraćim dječjim predstavama, a nazvane su "Uljez u kažiprstu" te "Avantura Brokule i Češnjaka".

Autorski ih potpisuju redateljica Marina Pejnović te pisac teksta i dramaturg Ivan Penović, a inspirirane su popularnom francuskom crtanom serijom "La vie", odnosno "Bilo jednom... ljudsko tijelo" - u tom prijevodu crtić se prikazivao u Hrvatskoj. Ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić više je nego zadovoljan što je ovaj projekt, namijenjen publici od 6 do 10 godina, koji na zabavan i kreativan način progovara o funkcioniranju ljudskog tijela, u ovom slučaju krvožilnog i probavnog sustava, okupio isključivo šibenske glumačke snage. Uz stalne članove kazališnog ansambla Franku Klarić i Šimu Bubicu, u predstavi igraju nedavno diplomirani te sadašnji studenti glume: Ana Perković, Kristijan Šupe, Lucija Alfier i Ante Vukov.

Ovim predstavama, za koje se očekuje da će ih vidjeti velik broj djece, a ugovoreno je već i gostovanje u Drnišu, Bilić, kako je kazao, želi - nastavljajući se na i "Inspektora Psinu", premijerno izvedenog u svibnju - stvoriti repertoar dječjih predstava koje bi se prikazivale vikendom u matineji. Također, očekuje i da će se postojeći kazališni ansambl skoro pojačati te vjeruje da bi se to moglo dogoditi upravo iz glumačke postave "Uljeza" i "Brokule i Češnjaka".

No, ova dva premijerna naslova nisu jedina novina koja očekuje šibensku kazališnu publiku u ovoj sezoni. Po mnogo čemu trebala bi to biti godina za pamćenje, jer šibensko kazalište obilježava 150 godina postojanja.

- Naša je želja bila za tu obljetnicu dovesti neke veće predstave, što do sada i nije bila česta pojava zbog produkcijskih i organizacijskih razloga, naravno. Tako ove godine našoj publici u sklopu pretplate "A" nudimo deset predstava, a uvodimo i pretplatu "B", u kojoj su četiri naslova, sve kako bismo povećali i broj ulaznica u slobodnoj prodaji. Naime, želja nam je vratiti publiku u kazalište, jer se događalo da bismo imali pritisak gledatelja za ulaznicama u slobodnoj prodaji, a da istovremeno na predstavu ne bi došli mnogi koji su kupili pretplatu. Zato smo nastojali u ovoj sezoni dovesti raznovrsne i kvalitetne predstave koje su, recimo to tako, poetikom i estetikom najviše usmjerene prema publici od 30 do 55 i više godina, koju želimo ponovo dovesti u kazalište. Naravno da tu ima komada koji odgovaraju i studentima i umirovljenicima, kaže ravnatelj Bilić dodaje da šibenski teatar priprema i još dvije premijere.

- Bračni par Dolenčić priprema autorski projekt o letećem čovjeku Faustu Vrančiću, kojim će biti otvoren jubilarni, 60. Međunarodni dječji festival koji bi, kako se se nadam, trebao označiti prekretnicu u radu i organizaciji festivala. Pripremamo i koprodukciju s HNK-om Split, a riječ je o predstavi "Arheološka iskapanja u selu Dilj" Ive Brešana u režiji Vinka Brešana – istaknuo je Bilić. Dodao je da šibensku publiku u ovoj sezoni očekuje i koncertna sezona, koju će otvoriti Django grupa. Također, nastavlja se i lani pokrenuti glazbeno-poetski program "Arsenov feral", pa Bilić smatra da će u ovogodišnjoj kazališnoj sezoni svatko moći pronaći ponešto za sebe.

Gostuju 'Splićanke' i 'Mala Moskva'

Sezonu gostujućih predstava otvara kazalište Gavella s "Ciglom", a u lipnju zatvara "Čarobni Broadway" zagrebačke Komedije na Tvrđavi sv. Mihovila – kazao je Bilić.

Šibenska će publika tako vidjeti 14 gostujućih, a u tijeku su dogovori za još nekoliko predstava, pa bi se taj broj mogao popeti i do 20-ak naslova, što bi, uz četiri vlastite produkcije, bila "najbogatija" šibenska kazališna sezona posljednjih godina.

Nakon Gavelline "Cigle", Bilić najavljuje gostovanje Hrvatskog kazališta iz Pečuha i njihova "Filipa Latinovicza", a onda slijede: "Staklena menadžerija" GK "Joza Ivakić" iz Vinkovaca, Histrionove "Geste i grimase", "Višnjik" splitskog HNK, "Buba u uhu" HNK Osijek, "Suton" Kazališta Marina Držića, "Sve o muškarcima" Teatra Gavran, Exitove "Konstelacije" i " Svaki tvoj rođendan" zagrebačkog HNK.

- U slobodnoj prodaji dogovorili smo i "Malu Moskvu" splitskog HNK te gostovanje Gradskog kazališta mladih s predstavom "Splićanke", koja će biti izvedena za Valentinovo – govori Bilić.

Naslovnica Kultura