Kultura Kultura

Boris Dmitrović

Oproštaj od značajnog filmskog i TV producenta koji je u Hrvatsku doveo 'Ratove zvijezda'

Boris Dmitrović

Hrvatski producent i filmski radnik, Boris Dmitrović, preminuo je u Zagrebu, u 69. godini života.

Nakon rada u novinama kao fotoreporter Boris Dmitrović 1979. godine počeo se baviti filmskom produkcijom. Od hrvatskih filmova u njegovoj filmografiji ističu se "Pad Italije", "Servantes iz Malog Mista", "Transatalntik", "Polagana predaja" i "Duh babe Ilonke".

Dmitrović je snažan pečat ostavio u zlatnom dobu koprodukcija kada je sudjelovao u snimanju "Dvanaestorice žigosanih", "Sofijina izbor", "Rosencrantz & Guildenstern su mrtvi"...

Sudjelovao je i na TV projektima poput "Vjetrova rata" te "Rat i sjećanja". U Hrvatsku je doveo jednu od najvećih svjetskih produkcija, snimanje najpoznatije filmske franšize "Ratovi zvijezda".

Boris Dmitrović bio je agilni predsjednik Povjerenstva Hrvatskog audiovizualnog centra za poticanje ulaganju u proizvodnju audiovizualnih djela. "Tijekom cijelog radnog vijeka podizao je standarde, težio izvrsnosti i zalagao se za predaju znanja novim generacijama filmskih djelatnika", ocjena je iz HAVC-a. Posljednji ispraćaj Borisa Dmitrovića je u srijedu ujutro u Zagrebu.

Naslovnica Kultura