Kultura Kultura

Prvi Mediteranski ženski festival pod marjanom

'Sluškinje' će u četvrtak šetati gradom, govorit će se o značajnim ženama Splita koje nemaju svoje ulice, gledati predstave i filmovi, a u Sveučilišnoj knjižnici  je međunarodni skup o pravu žene i odgovornosti države

Prvi Mediteranski ženski festival  pod marjanom

Termin festivala pada, ne slučajno, između Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 21. rujna, i Međunarodnog dana akcija za siguran pobačaj, 28. rujna

Splitska udruga Domine idućeg je tjedna organizator Mediteranskog ženskog festivala, koji se prvi put organizira u Splitu, a koji, kažu organizatorice, promovira aktivizam, ženska prava, žensko stvaralaštvo i umjetnost. Festival je u prvom redu usmjeren osvještavanju i zaštiti ženskih reproduktivnih prava.

Termin festivala pada, ne slučajno, između Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 21. rujna, i Međunarodnog dana akcija za siguran pobačaj, 28. rujna. Projekt je nastao iz aktivističke priče i predstavlja rezultate rada udruge Domine, a jedan od ciljeva jest i skidanje stigme s riječi "feminizam", koji u sebi nosi žensku solidarnost i zaštitu ženskih ljudskih prava i važan je dio ovog projekta.

Mediteranski ženski festival ove godine tematski je posvećen pravu žena na reproduktivno i seksualno zdravlje, ali i drugim feminističkim temama, i to kroz niz aktivističkih i umjetničkih događanja. Radi se o pravima žena koja su zadnjih godina u Hrvatskoj, kao i na globalnoj razini, pod direktnim udarima konzervativnih snaga i u regresiji.

– Da bismo ovo važno pitanje vratile u javni prostor, osmislile smo niz aktivnosti kroz cijeli tjedan koje su posvećene ženama i pravima žena, a koje zadnjih godina u Hrvatskoj i na globalnoj razini doživljavaju direktne napade i regresiju – navode Domine.

Festival će se održavati od 23. do 28. rujna te će okupiti splitske aktivistkinje i aktiviste, organizacije koje promiču ljudska prava, te će ugostiti stručnjakinje i aktivistkinje iz Hrvatske i Europe. Događanja će se odvijati na nekoliko lokacija u gradu, a festival počinje u ponedjeljak u 19.30 u Gradskom kazalištu mladih Split s predstavom "Ma Ma". Ona progovara o porodu i prvim danima majčinstva, a nastala je na temelju iskustava mnogih žena. Nakon toga predviđeno je druženje s glumicama i članicama Domina, također u GKM-u.

Dan poslije, u 18.30, u klubu Zona u Jerinoj ulici bit će otvorena izložba fotografija "Žene Splita za sve žene svita". Fotografije su dokumentirani prizori ovogodišnjeg prosvjeda u Veroni protiv Svjetskog kongresa obitelji, a za prava na pobačaj, na kojemu su sudjelovale i Domine, te uličnih akcija i prosvjeda koje su Domine organizirale u zadnjih pet godina. U istom prostoru pola sata poslije održat će se panel-rasprava radnog naslova "Ženska borba traje", u kojoj gostuju Đordana Barbarić, Blanka Čop i Karmela Šegvić.

U srijedu od devet ujutro pa do četiri popodne Udruga Domine ima Dan otvorenih vrata, a nakon čega će u 17.30 Maja Krstić održati kreativnu radionicu "Ulice Splita nose ženska imena". Ideja je radionice pripremiti nazive ulica koji će potom u javnoj akciji biti postavljeni na zgradama u Splitu, kako bi se upozorilo na važnost prisutnosti žena u javnom prostoru i nedostatak ulica nazvanih po ženama koje su ostavile trag u prošlosti grada i Dalmacije. Poput Zdravke Krstulović, Tine Morpurgo, Marije Monterissi, Aide Koludrović ili Vinke Bulić i drugih znamenitih žena do kojih su u Dominama došli kroz istraživanje "Ženska prošlost Splita i Dalmacije".

U četvrtak, u 18 sati, na ulicama Splita volonterke i aktivistkinje izvest će performans "Sluškinje ustaju", koji je predstavljen nedavno i u Sarajevu. Povorka "sluškinja" kreće ispred prostorija Domina u Bosanskoj 4.

U petak 27. rujna, u 20 sati, u kotaru Blatine, koji je partner projekta, na livadi pokraj kafića "Tropicana", bit će javna projekcija filma "Iza lica zrcala", putovanje jedne žene k samosvijesti, samopouzdanju i zrelosti, autorice Katarine Zrinke Matijević, iz 2016. godine.

U subotu od 9 do 14 sati u Sveučilišnoj knjižnici, a kao završni događaj Festivala, održat će se međunarodna konferencija "Zaštita reproduktivnog zdravlja – pravo žene i odgovornost države". Na konferenciji će biti predstavljeni pokreti otpora žena s posebnim iskustvima Italije i Hrvatske, te rezultati novinarskih istraživanja o organiziranom napadu na pravo žena na reproduktivno zdravlje na globalnoj razini. U drugom dijelu konferencija će se baviti novim zakonom o pravu na pobačaj, prizivom savjesti i strategijom svojevrsne relegalizacije prava na pobačaj, kontracepciju i općenito zaštitu reproduktivnog zdravlja žena u Hrvatskoj.

Gošće konferencije dolaze iz Italije, Velike Britanije i Hrvatske: Anna Passeto iz pokreta "Ni una di meno", Italija, Verona, jedna od organizatorica protesta protiv okupljanja konzervativaca na Svjetskom kongresu obitelji krajem ožujka u Veroni, Nandin Archer, istraživačka novinarka, urednica portala openDemocracy i aktivna članica međunarodne kampanje za siguran pobačaj, te aktivistice i stručnjakinje iz Splita, Zadra, Rijeke i Zagreba.
Zaključci konferencije bit će poslani Vladi Republike Hrvatske, ali i EU-u i Vijeću Europe, te međunarodnim tijelima, osobito u svjetlu skorašnjeg predsjedanja naše zemlje Europskom unijom.

Naslovnica Kultura