Kultura Kultura

konzervacija i restauracija

Splitskoj ekipi godišnja nagrada 'Vicko Andrić' za 30 godina obnove Arsenala i kazališta u Hvaru

konzervacija i restauracija

Nagradu za obnovu u ime dvadesetak stručnjaka i tvrtki preuzela je glavna konzervatorica Anita Gamulin. Nagrada za životno djelo posmrtno je dodijeljena Vladimiru Ukrainčiku, a nagrada za doprinos lokalnoj zajednici časnoj sestri Lini Slavici Plukavec

U Muzeju Mimara u Zagrebu ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u utorak je uručila nagrade za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj u 2018. godini.

Godišnja nagrada dodijeljena je za završni projekt obnove Arsenala i kazališta u Hvaru. Nju su skupno dobili Radoslav Bužančić, Goran Nikšić, Anita Gamulin, Ambroz Tudor, Egon Lokošek (posmrtno), Tomislav Krajina, Ita Pavičić, Joško Belamarić, Saša Denegri i Miroslav Katić.

Osim njih skupnu nagradu su dobili i djelatnici Odsjeka za zidno slikarstvo, mozaik i štuko Restauratorskog odjela u Splitu Antonija Gluhan i suradnici (Tonči Borovac, Josip Borozan, Ivana Jerković, Maja Kiršić/ Marin Barišić, Vinka Marinković/ Ivana Hodak, Srđan Ivanković, Ivka Lipanović), zatim restaurator Giuseppe Savà, restauratorica Zrinka Savà, Žarko Dadić te tvrtke "Spegra inženjering" d.o.o. Split, "Neir" d.o.o. Split, "Elaboro" d.o.o. Split, "OK-Stipe" Pučišća.

Ocijenjeno je kako je obnova Arsenala i kazališta u Hvaru zbog svoje složenosti pravi pothvat konzervatorske i restauratorske struke koja je vlastitim snagama privela kraju velik i iznimno zahtjevan posao te da je obnova Hvarskoga kazališta neprocjenjiv znanstveni doprinos proučavanju povijesti europskih kazališta i razvitku grada Hvara. Nagradu je u ime dobitnika preuzela glavna konzervatorica Anita Gamulin koja je i u ime svih dobitnika zahvalila na nagradama.

Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici uručena je časnoj sestri Lini Slavici Plukavec, rizničarki Riznice zagrebačke katedrale. Posebno je vrijedan njezin doprinos u pripremama izložbi tijekom posjeta Hrvatskoj pape Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Radila je na spomen zbirci Blaženoga Alojzija Stepinca te na mnoštvu izložbi u Hrvatskoj i svijetu.

Nagrada "Vicko Andrić" za životno djelo posmrtno je dodijeljena konzervatoru, povjesničaru umjetnosti i nekadašnjem djelatniku Ministarstva kulture Vladimiru Ukrainčiku. Odbor nagrade ocijenio je kako rad prof. Ukrainčika čini zaokruženu cjelinu, a njegova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske. Nagradu je preuzela njegova kći Tamara Ukrainčik.

O nagradama je odlučivao odbor nagrade koji su činili Davor Trupković, predsjednik, Branka Šulc, Tajana Pleše, Zvonko Bojčić, Lidija Nikočević, Mirna Sabljak, Tatjana Horvatić, Zoran Wiewegh i Radoslav Bužančić. Nagrade su dodijeljene u okviru obilježavanja manifestacije "Dani europske baštine“.


 

Naslovnica Kultura