Kultura Kultura

neumorni nizozemac

In memoriam Rutger Hauer: otišao je negativac kojega smo voljeli, prisjetite se rečenica koje mnogi drže najupečatljivijim filmskim monologom svih vremena

neumorni nizozemac

"Vidio sam stvari koje vi ljudi ne biste vjerovali. Bojne brodove u u plamenu na rubu Oriona. Gledao sam C-zrake kako sjaje u mraku pored vrata Tannhausera. Svi ti trenuci nestat će u vremenu kao suze na kiši. Vrijeme je za umiranje."

Umro Rutger Hauer: napustio nas je legendarni glumac koji se proslavio ulogom u kultnom 'Blade Runneru'

Ovih par rečenica mnogi drže najupečatljivijim filmskim monologom svih vremena, premda u osnovi traje svega nekoliko sekundi.

Točno onoliko koliko je bilo potrebno da ga replikant Roy Batty izgovori i umre pred istrebljivačem Rickom Deckardom, kojemu je spasio život iako je Deckard bio poslan da ga ubije.

Velika je vjerojatnost da bi taj tekst zvučao šuplje i patetično u izvedbi bilo koga tko nije Rutger Hauer.

Karizmatični nizozemski glumac kojega smo voljeli zbog te uloge pokopan u Nizozemskoj, gdje je i umro u dobi od 75 godina, nakon kratke i teške bolesti.

Neumoran glumac

Uloga Royja Battyja labuđi je pjev za Hauera, premda je glumio u pozamašnom broju televizijskih i kino filmova, od kojih je većina dulji život imala na policama videoteka.

Zbog svoje jake građe i intenzivnog lica, Rutger Hauer je bio rođeni negativac, i to je uglavnom bio u filmovima od kojih vrijedi spomenuti "Ostermanov vikend“ Sama Peckinpaha, "Krv i meso“ (1985.), Paula Verhoevena, "Autostoper“ (1986.), Roberta Harmona, "Noćne ptice“ (1981.) Brucea Malmutha, "Žena sokol“ (1985.), Richarda Donnera, "Ispovijedi opasnog uma“ (2002.) Georga Clooneyja, "Sin City“ (2005.), Roberta Rodrigueza i Franka Millera, "Batman početak" (2005.) Christophera Nolana, i "Ritual" (2011.), Mikaela Hafstroma.

Zanimljivo je, za britanski televizijski film "Bijeg iz Sobibora“, Hauer je morao doputovati u Beograd, budući da je cijeli film snimljen na Avali iznad Beograda.

Film prepričava autentični događaj uspješnog masovnog bijega židovskih zatvorenika iz koncentracijjskog logora u Sobiboru, za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Film u kojem su barem 20-ak manjih uloga imali i manje poznati srpski glumci dobio je Zlatni globus za najbolju miniseriju ili TV film, a Hauer Zlatni globus za sporednu ulogu.

Nizozemski je glumac radio neumorno i snimio je hrpu filmova; kao glumac potpisao je 172 uloge, što dugometražnih igranih što televizijskih filmova, i TV serija.

Smrt ga je i zatekla za vrijeme snimanja televizijske mini-serije na temu Dickensove Božićne priče. Uz Hauera, koji glumi duha iz budućnosti, u seriji među ostalima glume Tom Hardy, Andy Serkis i Guy Pearce.

Osim ovog pojavljivanja, Hauera ćemo gledati u još nekoliko novih filmova ove i iduće godine, od čega s znatiželjom iščekujemo film Leeja Tamahorija "Car“, također u post-produkciji, neku vrstu akcijske revizije 16. stoljeća, u kojoj glumi uz Adriena Brodyja, Paz Vega, Thomasa Kretshmanna, Olivera Platta i Billa Skarsgarda.

Naslovnica Kultura