Kultura Kultura

OPERA S POGLEDOM

Koncert u Šimićima: arijama razgalili i dignuli publiku na noge

OPERA S POGLEDOM

Iako se u repertoaru "Opere s pogledom" u Šimićima nije odstupilo ni milimetra, niti se podilazilo zbog činjenice kako je vjerna publika manifestacije "Ka Kultura u Tučepskim Zaseocima" u najmanju ruku heterogena, pa neki operu već ljube, a drugi ju plaho upoznaju, ipak je subotnja večer bila posve nesvakidašnja i posebna, natopljena emocijama i istovremeno čistom i snažnom energijom.

To upravo i jest ono što Ivica Mijačika, alfa i omega kulturne manifestacije poznate pod nazivom "Ka Kultura", uporno trsi pokazati i razotkriti, uklanjajući svaku, i najmanju natruhu kulturnog snobizma ili ekskluzivnosti, stavljajući kulturne senzacije s inače glamuroznom scenografijom u skromni, škrti ambijent starih tučepskih konoba, smještajući ih ispod zvjezdanog svoda i zakriljujući ih prostodušnošću tučepskih domaćina koji svake godine otvaraju svoje konobe za goste.

Tako, ogoljena do svoje veličanstvene srži, dovedena čak i doslovce pred vrata, poklonjena svima bez iznimke, transplantirana bar na jednu večer mnogima, pa svi tu večer ćute isto, ohrabreni mogućnošću drugačijeg, biva vidljiva katarzična i oplemenjujuća moć kulture.

"Opera s pogledom", s nacionalnim opernim prvacima, po mišljenju mnogih bila je događaj sezone, a Valentina Fijačko Kobić kao sopran, Ivana Srbljan kao mezzosopran, Ljubomir Puškarić kao bariton te naposljetku naš makarski Luciano Batinić kao bas, uz Maria Ćopora na glasoviru, s arijama su razgalili publiku koja je i nakon jednosatnog koncerta tražila još.

Nakon završenog koncerta i dugog, uistinu dugog pljeska, najprije je na bis izašao sam Batinić, koji je pjesmom "Biokovo, oče o'kamena" počastio domaćina Mijačiku. Naime. baš Mijačika je napisao tekst za ovu pjesmu koju je uglazbio Duško Tambača. Iznenađenju tu nije bio kraj, jer na bis su se odazvali svi operni prvaci, dignuvši publiku na noge s "Livadom iz sna".

Iako je opera bila neponovljivi spektakl sam za sebe, Mijačika se potrudio dati joj i pripadajuću vizualnu kulisu sa slikama poznatog i nagrađivanog slikara Vatroslava Kuliša, o kojemu je velika pjesnikinja Vesna Parun, kako je primijetio Mijačika, kazala kako mu slike izgledaju kao da su naslikane lavljom grivom, a ne kistom. Kazališni i književni kritičar Tomislav Čadež podsjetio je kako slikari osjećaje pretvaraju u boje, baš kao što pisci to čine s riječima.

- Ono što se vidi iz ove slike iz ciklusa "Kornati" više nego iz ostalih, je kao prvo ta ljubav, ljubav prema skladu i ljubav prema postojanju. Ta slika ima otprilike deset slojeva, ali bit će vam jasno da u njoj ima lakoće, da se čovjek pritom nije mučio; sa slikama je isto kao sa životima; kad nešto zapne, ne ide, možda nešto radimo krivo, a nekad sve pođe po skladu, vjerojatno zbog nekih prijašnjih zasluga - komentirao je Čadež, dok je sam autor Kuliš samo kratko rekao da je zapravo želio tu večer biti nevidljiv, i samo pokazati slike, dodavši kako je najvažniji događaj večeri ipak nastup četvero opernih pjevača.

Luciano Batinić: Ovo mi je jedan od najdražih koncerata, i ne govorim to tek tako

Posljednji put je Luciano Batinić, od 2016.godine nacionalni prvak Opere, na "svojem terenu" nastupao pred 11 godina. Na kKuTz-u 2008.godine, a godinu dana ranije u Makarskoj.

- Večeras je bila iznimna atmosfera, publika koja je samo zbog ovoga tu, ovaj prekrasni pogled, planina, more...Jedan od najljepših koncerata na kojima sam bio. I ne govorim to tek tako - kazat će samozatajni Batinić, "makarsko dite" koje je nakon završenog Stomatološkog fakulteta kao svoj poziv ipak odabrao operno pjevanje, pa u bogatoj karijeri ima i nastupe u famoznoj milanskoj Scali.

Sretan je zbog "pothvata" u koji se prije 14 godina upustio Ivica Mijačika, dovodeći kulturu u tučepske zaseoke.

- Mislim da ste u pitanju sve rekli koliko je bitno ovo što Ivica radi. Neizmjerno puno znači i za tučepske zaseoke, i za kulturu. Uživamo u tome da možemo sudjelovati u ovako nečemu - rekao je Batinić.

U petak Brodolomke u Potpeći

U petak, 26.srpnja, u Potpeći će se održati treća večer kKuTz-a. Ovog puta nastupaju Brodolomke u režiji Krešimira Dolenčića, s Anom Maras Harmander u glavnoj ulozi. Predstava kazališta Moruzgva počinje u 21 sat.

 

Naslovnica Kultura