Kultura Kultura

new york, new york

Bruketa i Žinić zagrizli u Veliku Jabuku

new york, new york

Krajem lipnja u New Yorku se otvorio prvi američki muzej posvećen isključivo plakatima, "Poster House". Među primjercima u njihovoj zbirci nalazi se i rad hrvatskog Bruketa&Žinić&Grey tima za Cromaris "Dobro odgojene ribe".

Poster House smješten je u četvrti Chelsea na Manhattanu, na oko 15 tisuća četvornih metara, a osmislio ga je Val Crosswhite. On je nekoliko godina prikupljao radove od 19. stoljeća do danas.

Poster House zbirka sadrži oko sedam tisuća povijesnih primjeraka iz cijeloga svijeta, kao i nove radove. Među njima su i radovi Miltona Glasera, Sheparda Faireya, kao i aktualni radovi. Prikupljeni plakati istražuju masovnu komunikaciju i uvjeravanje, spoj umjetnosti i prodaje te kontrolu javne domene.

Tematske izložbe iz zbirke izmjenjivat će se svakih nekoliko mjeseci, a prema riječima kustosice Angeline Lippert, one će barem jednom godišnje biti vezane uz nezapadne autore i ženske autorice.

"Ne želimo biti umjetnički muzej, iako ovdje postoji umijeće i ljepota, mi razmatramo dizajn", kazala je ravnateljica muzeja Julia Knight. Naći se u takvom plakatnom društvu godilo bi svakom dizajneru koji drži do sebe. R.K.

Naslovnica Kultura