Kultura Kultura

život piše romane, Willy Russell hitove

Udala se, rodila pa postala ravnodušna... Romantična monodrama 'Shirley Valentine' u utorak na Splitskom ljetu

 život piše romane, Willy Russell hitove

Romantična komedija "Shirley Valentine", monodrama u izvedbi Ksenije Pajić, a u režiji Zorana Mužića i produkciji kazališne grupe "Lectirum", na programu je Splitskog ljeta u Meštrovićevu Kašteletu ovoga utorka, u 21 sat.

Dirljiva i duhovita ispovijed žene koja se pokušava iščupati iz rutine u koju je upala djelo je britanskog hit-dramatičara Willyja Russella. Po tekstu je sam autor napisao scenarij za istoimeni film snimljen 1989., a mjuzikl se s uspjehom izvodio na West Endu i Broadwayu.

Shirley je žena obične sudbine. Udala se, izgradila dom, rodila djecu i usput postala ravnodušna i rezignirana, prestala se smijati.

Nekoć buntovna djevojka, Shirley kreće u potragu za vlastitom izgubljenom srećom. S prijateljicom odlazi na odmor u Grčku, gdje ponovno otkriva sve ono što joj je kod kuće u Engleskoj nedostajalo. Upoznaje i simpatičnog lokalnog "galeba" Kostasa i ono što je trebao biti samo dvotjedni odmor mogao bi postati jedan sasvim novi život.

Komad je dvije godine nakon praizvedbe 1986. na sceni Everyman Theatre u Liverpoolu postavljen u West Endu, u Vaudeville Theatreu, s glumicom Pauline Collins.

Godine 1989. događa se premijera na Broadwayu, u Booth Theatreu, i film za koji je scenarij napisao sam Russell. Uslijedio je čitav niz najuglednijih kazališnih nagrada, poput, među ostalima, nagrade "Laurence Olivier" za najbolju novu komediju i za najbolju glumicu te nagrade "Tony".

Ulaznice se mogu kupiti pojedinačno ili kao dio paketa "Tri ženske priče" kojim se, uz popust, mogu nabaviti ulaznice i za predstojeće dramske predstave "Marlene Dietrich" i "Ja koja imam nevinije ruke".

Naslovnica Kultura