Kultura Kultura

PRVI DOJMOVI

Predsjednica emotivno doživjela 'Generala': Moramo biti duboko zahvalni svima koji su sudjelovali u Oluji i općenito u obrani RH te BiH

PRVI DOJMOVI

Vjerujem kako će se "General" naći među vrhuncima hrvatske kinematografije – rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prije projekcije nestrpljivo očekivanog filma koji je svečano otvorio 66. Pulski filmski festival.

"General" Antuna Vrdoljaka je, čini se, ispunio očekivanja predsjednice.

- Cijeli sam film doživjela vrlo emotivno prisjećajući se tih povijesnih trenutaka kada smo svi živjeli za Hrvatsku i uz naše hrvatske vojnike.

Ja sam u to vrijeme bila u Ministarstvu vanjskih poslova gdje smo imali pune ruke posla prije i nakon akcije Oluja pripremajući pritom teren za međunarodnu zajednicu.

Dobro se sjećam tih trenutaka, bili su to veličanstveni dani, nešto neopisivo – izjavila je novinarima Grabar-Kitarović nakon projekcije "Generala".

- Moramo biti duboko zahvalni svima koji su sudjelovali u Oluji i općenito u obrani Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine, a posebno onima koji su dali svoj život i njihovim obiteljima.

Tu je bilo toliko mladih koji su uložili svoj život u domovinu, i to moramo poštivati. Vjerujem da će nas ovaj film podsjetiti na to.

Mislim da je od iznimne važnosti prikazati rat onakvim kakvim je bio i samog generala Antu Gotovinu koji je imao tu vojničku čast i koji je brinuo o svemu.

Nadam se da će film odjeknuti u svijetu i da će ljudi doznati istinu, ne samo o generalu, već općenito o Hrvatskoj vojsci – zaključila je predsjednica.

Naslovnica Kultura