Kultura Kultura

Poseban timbar

Pisma dalmatinska iz Aucklanda i New Yorka

Poseban timbar

Na pozornicu 53. festivala dalmatinskih klapa Omiš stižu pjevači koji su satima letjeli avionom i prešli Atlantik da bi zapjevali pred omiškom publikom – večeras (petak, 12. srpnja), u 21 sat, nastupaju klape iz iseljeništva.

To su "Astoria" iz New Yorka, "Croatia" iz Münchena, "Kartolina" i "Fritule" iz Windsora/Ontarija te "Valovi" iz Buenos Airesa, a isto tako pjevat će i dvije grupe u čijem sastavu nisu Hrvati, niti govore hrvatski jezik, ali imaju poveznice s klapskim pjevanjem.

Prva je "Samoana Vocal Ensemble" iz Aucklanda, koju bismo mogli nazvati zvijezdama s YouTubea, a čiji pjevači su tijekom proteklih nekoliko godina repertoar proširili i na zagorske i hercegovačke pjesme, kao i pop-uspješnice, te su često na turnejama.

A druga – koju čine fetivi Amerikanci iz North Caroline, New Jerseya, New Yorka i Miamija – "Studio 4 Barbershop kvartet".


Zahvaljujući njima na omiškom trgu čut će se rock'n'roll pjesme "Stray Catsa", "Beatlesa", Elvisa Presleyja, "Aerosmitha", te "Cheap Tricka" – u četveroglasnoj harmoniji.

Koliko klapa, toliko priča

Svaka od klapa koju čine Hrvati nosi svoju zanimljivost. "Valovi" su ženska klapa koju čine Hrvatice rođene u Argentini, a jeziku su ih učili roditelji koji su se iselili u tu južnoameričku zemlju.

"Astoria" je muška klapa koja je ovog proljeća nastupala u slavnoj newyorškoj dvorani "Madison Square Garden" uoči košarkaškog NBA derbija "New York Knicksa" i "Indiana Pacersa".

Nakon što su otpjevali američku himnu u dalmatinskoj verziji, dvorana je eksplodirala od ovacija, a klapa je postala hit na YouTubeu. "Croatia" je, opet, nastupala diljem Njemačke i Hrvatske, a nakon što je osnovala "Kartolinu" u dalekoj Kanadi, Splićanka Višnja Tijardović sada dovodi u Omiš i "Fritule", odnosno – dječju klapu...


– Festival dalmatinskih klapa Omiš svojom se glazbenom baštinom nameće kao idealna poveznica za razvoj kulturne suradnje između domovinske i iseljene Hrvatske, a klape i klapsko pjevanje kao savršeno sredstvo za očuvanje hrvatskog identiteta, jezika i nacionalne baštine – smatra ravnatelj Mijo Stanić.


– Ciljevi Festivala usmjereni su u pravcu dolaska klapa iz iseljeništva na pozornice u Hrvatsku, ali i predstavljanja najboljih klapa s omiške pozornice hrvatskim iseljenicima u svijetu, kako bi oni na najbolji način osjetili iskonsku baštinu i svoje korijene – kaže Stanić.

Naslovnica Kultura