Kultura Kultura

OD 18. DO 20. SRPNJA

Profesionalci na festivalu: u Pulu stiže direktor programskog odjela Cannesa, ali i niz drugih prestižnih stranih gostiju koji će sudjelovati u panel-diskusijama o aktualnim temama u hrvatskoj filmskoj industriji

OD 18. DO 20. SRPNJA
Radujem se raditi na strategiji da Industry postane pravi jaki regionalni market usmjeren na promociju i valorizaciju hrvatskih filmaša – rekao nam je voditelj industrijskog programa Bruno Mustić

Međunarodni industrijski program namijenjen profesionalcima iz područja audiovizualnih djelatnosti održat će se i ove godine na 66. Pula Film Festivalu, i to od 18. do 20. srpnja.

Industrijski program je zamišljen s ciljem promocije hrvatske kinematografije, umrežavanja hrvatskih filmaša s ključnim osobama za plasman filmova u inozemstvu te rasprave o izazovima u današnjoj audiovizualnoj industriji.

U četvrtak 18. srpnja na programu je okrugli stol na temu izgradnje filmskog studija u Hrvatskoj, a u petak, pak, na temu povećanja gledanosti nacionalnog i europskog filma.

U Pulu u povodu toga stižu važni gosti, poput direktora programskog odjela Cannesa Christiana Jeunea, voditeljice međunarodnih odnosa Berlinalea Karin Hoffinger i selektorice Berlinalea za srednju i istočnu Europu Barbare Wurm, direktora najvećeg azijskog festivala u Busanu Jaya Jeona, kritičarke "Varietyja" i selektorice festivala u Palm Springsu i Chicagu Alisse Simon, umjetničkog ravnatelja Cottbusa Bernda Budera...

– U ovih šest godina rada na Pulskom filmskom festivalu mogu reći da sam ga jako dobro upoznao radeći u gotovo svim odjelima, od weba preko festivalskih novina, odabira dijela filmskog programa, do koordinacije cijelog međunarodnog programa.

Iznimno me veseli nova funkcija voditelja Industryja jer su odgovornost i očekivanja velika. Industry ima dva primarna cilja: prvi je stvaranje mjesta susreta pripadnika domaće i regionalne filmske industrije, a drugi je umrežavanje istih s inozemnim stručnjacima, poput selektora prestižnih filmskih festivala, prodajnih zastupnika, distributera, međunarodnih kritičara itd.

Veseli me što smo već ove godine postigli odličan uspjeh i za koji tjedan ćemo ugostiti niz prestižnih gostiju i organizirati panel-diskusije o aktualnim temama u hrvatskoj filmskoj industriji.

Radujem se raditi na strategiji da Industry postane pravi jaki regionalni market usmjeren na promociju i valorizaciju hrvatskih filmaša – rekao nam je voditelj industrijskog programa Bruno Mustić.

Naslovnica Kultura