Kultura Kultura

Ispravci netočnih navoda

Ilija Protuđer, predsjednik Upravnog vijeća Gradske knjižnice Marka Marulića: Tražio sam da se poštuje statut, a kao pisac i nakladnik nisam u sukobu interesa

Ispravci netočnih navoda

Meni osobno i mnogim Hrvatima koji su ginuli za slobodnu Hrvatsku smeta velik broj gostiju koji nisu nikad propustili priliku da blate Hrvatsku

Dr. sc. Ilija Protuđer predsjednik je Upravnog vijeća Gradske knjižnice Marka Marulića. Ono je za novu ravnateljicu predložilo Grozdanu Ribičić, koju je u srijedu potvrdilo splitsko Gradsko vijeće.

Iliju Protuđera je u intervjuu "Slobodnoj" prozvao aktulani ravnatelj knjižnice Dražen Šaškor vezano uz traženje prebacivanja ingerencija s ravnatelja na Upravno vijeće i sukob interesa. Predsjednik UV-a htio je odmah odgovoriti, ali je smatrao da po zakonu ne smije istupati prije sjednice Gradskog vijeća. Nakon sjednice porazgovarali smo o izborima i prozivkama.

Aktualni ravnatelj GKMM-a Dražen Šaškor kazao je kako ste na sjednicama Upravnog vijeća tražili da se dio ovlasti ravnatelja prenese na Upravno vijeće. Kakve ste ovlasti tražili?

- Najprije da istaknem sljedeće; kad netko namjerno iznosi neistine, onda se to u pravnome nazivlju zove laž. U navedenomu razgovoru g. Šaškor iznio je puno netočnosti, a tri ključne tvrdnje zapravo su neistine. Prvo, nisam na sjednicama Upravnog vijeća tražio ''da se dio ovlasti ravnatelja prenese na Upravno vijeće'', nego da se poštuje članak 25. Statuta: ''Ravnatelj ne može bez posebne ovlasti Upravnog vijeća Knjižnice ili Grada Splita, odnosno organa koji je Grad Split odredio, nastupati kao druga ugovorna strana i s Knjižnicom sklapati ugovore u svoje ime i za svoj račun, u svoje ime, a za račun drugih osoba, ili u ime i za račun drugih osoba.''

Stegovni postupak

Usprkos svemu tome, što je jasno kao dan, g. Šaškor radio je sve sam na svoju ruku za vrijeme SDP-ove vlasti i tako nastavio dalje, a ja sam rekao da se ne slažem s tim i citirao spomenuti članak. Koliko sam upućen, a trebao bih biti, g. Šaškor nikada nije imao ni za koji posao ''posebne ovlasti Upravnog vijeća Knjižnice ili Grada Splita, odnosno organa koji je Grad Split odredio'', nego je o određenim poslovima sam odlučio i to proveo i tek onda dao na znanje i odobrenje Gradu. I to samo neke poslove, i to u vrlo malom postotku. Pogledajte u svim zapisnicima da nikada ništa nije pitao i tražio ''posebne ovlasti''.

Ja moram isključivo raditi po Poslovniku o radu Upravnoga vijeća i Statutu i tako će uvijek biti bez obzira na to tko bio ravnatelj, jer svi glasuju o svakom prijedlogu.

Ravnatelj je također rekao da ste tražili uvođenje radnog mjesta zamjenika ravnatelja, koje je po njemu nepotrebno u situaciji kada knjižnici nedostaje stručnih djelatnika?

- To je druga netočna i ključna tvrdnja! Ne sjećam se tko je to predložio, a baš bih volio da sam ja. Pomoćnika ili zamjenika imaju sve slične ustanove u našem gradu i RH, vjerojatno jedini mi nemamo. To je pravi prijedlog u njegovu korist i svakomu budućem ravnatelju i nitko nije bio protiv takvoga mjesta koje je potrebno velikoj ustanovi kao što je GKMM.

Vi ste i vlasnik izdavačke kuće. Je li ta pozicija kompatibilna s predsjedanjem Upravnim vijećem knjižnice?

- To je treća ključna i netočna tvrdnja g. Šaškora koja nije nimalo utemeljena pa mi je nezamislivo da takvo što govori. Ja u svojemu mandatu, ni prije njega, nisam prodao ni jednu svoju osobnu knjigu, napisao sam ih 24, a ni kao nakladnik, blizu tristo naslova, i ni jednu nije otkupio GKMM, možda i zato što većina mojih knjiga u naslovu imaju pridjev hrvatski. Knjižnica ima dvije moje knjige koje sam darovao.

Šaškor kaže da ste tada spomenuli da ćete zbog njegovih odbijanja poduzeti određene radnje i da je jedna od njih i njegov neizbor?

- Nije krivo Vijeće što nije izabran, nego njegova nedovoljna aktivnost i angažiranost u proteklom razdoblju, a ovih dana sve više dobivam obavijesti od njegovih radnika da je na posao dolazio oko devet, a odlazio oko trinaest sati. ''Određene radnje'' spomenuo sam jer ništa nije nikoga pitao, a morao je prema članku 25. Statuta. Posebice što ga sada očekuje, vjerojatno, i stegovni postupak jer je dao intervju, čime je prekršio natječajnu šutnju i utjecao na opće stanje i vijećnike, ali je očito pogriješio kao i uvijek.

Brojke i postoci

Nedvosmisleno ste stali iza Grozdane Ribičić. Nisu vas impresionirali rezultati ravnateljeva četverogodišnjeg mandata?

- Šteta što g. Šaškor ne uspoređuje svoj mandat s mandatom prije njega, nego samo posljednje tri godine. Došao je s velikom pompom kako ništa nije valjalo i da će on to sve popraviti. Te je godine broj članova počeo opadati i tek je ove godine otprilike kao na početku njegova mandata. Prema vrijednostima predviđenim standardima za narodne knjižnice (čl. 46), broj učlanjenih korisnika treba biti najmanje 15% od ukupnog broja stanovnika: Split ima tek 12,4 % (najmanje), Pula 20,5%, Zadar 21%, Čakovec 26,5%, Zagreb 26,7%, Koprivnica 30%.

U novom planu g. Šaškora za 2019. ne vide se posebna nastojanja u povećanju broja korisnika. O broju korisnika, kao i o komunikaciji s upravom Grada ovisi visina financija koju Ministarstvo kulture dodjeljuje svakoj knjižnici.
Tijekom njegova mandata, knjižnica dobiva manje novca od Ministarstva kulture za knjige (80 tisuća kuna manje svake godine, u posljednje tri godine) i nije se znao izboriti za povrat tog novca.

Nema dobru komunikaciju s Gradom, Županijom i Ministarstvom (a kako čujem, ni s drugim knjižnicama), jer da ima, vjerojatno ne bi propustio priliku natjecanja na natječaju Europskog socijalnog fonda za 2019. za nabavu bibliobusa. Ravnatelj se na poziv očito oglušio (nema ga u planu za 2019. a, gle čuda, sad ga spominje u članku u SD). Ipak je lakše udomiti festival i pritom izdvojiti knjižnični novac i hvaliti se velikim projektima.

Dražen Šaškor kaže da ne isključuje mogućnost tužbe?

- G. Šaškor može tužiti samo sebe.

Vi i dalje ostajete u Upravnom vijeću?

- Ostajem jer sve radim po zakonu i za to se zalažem. Imam četiri diplome, od kojih su dvije znanstvene. Neke moje knjige imaju i po pet izdanja, pišem stručne i znanstvene članke, držim predavanja, moje pjesme i krasnoslovi imaju više od 1500 pregleda… i zašto bi takvoga člana UV-a trebalo smijeniti? Mandat mi je još dvije i pol godine.

Hoćete li s novom ravnateljicom nastaviti inzistirati na proširenju ovlasti Upravnoga vijeća, zapošljavanju i kreiranju programa?

- Nova ravnateljica ima sreću jer je po novom zakonu ukinut članak 25. Mi sada moramo prilagoditi naše dokumente novom zakonu. Nova ravnateljica je pametna i razborita osoba i siguran sam da će sama tražiti pomoć i svestranu suradnju s Upravnim vijećem.

'Blaćenje Hrvatske'

Postoje li uopće neke ovlasti koje bi vam omogućavale izbor gostiju na Festivalu svjetske književnosti, Demontaži i drugim programima knjižnice i jeste li i kako u tome htjeli odlučivati?

- G. Šaškor hvali se Festivalom svjetske književnosti koji nije projekt ni GKMM-a, ni njega osobno. To je projekt nakladničke kuće Fraktura koji novčano podupire Ministarstvo kulture i koji ima brojne partnere i suradnike. Među njima je i GKMM koji je projekt udomio i koji sufinancira.

G. Šaškor se hvali i tribinom Demontaža, koja je književna, ali često puta više politička, koju vodi vanjski suradnik Nebojša Lujanović (čemu taj strah od vlastitih sposobnosti?) i koju knjižnica isto tako financira. I do tada je knjižnica imala odlične tribine, a neke od njih su 'demontirane' njegovim dolaskom (putopisna tribina, tribina o splitskim fenomenima, tribine i večeri čakavice…).

Meni osobno i mnogim Hrvatima koji su ginuli za slobodnu Hrvatsku smeta velik broj gostiju koji se pojavljuju u knjižnici i predstavljaju kao nekakvi disidenti, a oni to nisu, i nisu nikad propustili priliku da blate Hrvatsku. Tužno je da takvi gosti prevladavaju na tim događanjima.

Naslovnica Kultura