Kultura Kultura

iz rusije s ljubavlju i znanjem

Četiri kazališne poslastice iz Sanktpeterburga pred hrvatskom publikom u rujnu

iz rusije s ljubavlju i znanjem

Hrvatska publika moći će vidjeti Gogoljeva 'Tarasa Buljbu', balet 'Solaris' prema Lemu, 'Ludi novac' Ostrovskog i Molièreova 'Tartuffea' u režiji vodećih kazališnih redatelja iz 'Venecije sjevera'

Publika HNK Zagreb u rujnu će moći vidjeti Gogoljeva 'Tarasa Buljbu', balet 'Solaris' prema Lemu, 'Ludi novac' Ostrovskog i Molièreova 'Tartuffea' u režiji vodećih kazališnih redatelja iz Sankt Peterburga

Zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište u rujnu će ljubiteljima teatra prirediti pravu poslasticu – u goste im, naime dolazi Međunarodni festival "Sanktpeterburške kazališne sezone", u sklopu kojeg će publici biti predstavljene četiri predstave vodećih kazališnih redatelja iz Sankt Peterburga, ruske "Venecije sjevera", te izložba mladoga ruskog fotografa Pavla Frančišina.


Festival je osnovan 2007. godine s ciljem jačanja i razvijanja odnosa između Sankt Peterburga i kazališnih centara raznih europskih zemalja kroz razmjenu ideja te održavanje važnih kulturnih događanja, a njihove predstave do sada su bile predstavljene u Pragu, Helsinkiju, Milanu, Marseillesu, Beogradu, Tallinnu i drugim gradovima.
Prva je predstava, na programu 13. rujna, "drama u dva čina" "Taras" Festivalskog kazališta Baltički dom, koju je prema motivima povijesnoga romana "Taras Buljba" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja režirao Sergej Potapov, dobitnik Nacionalne kazališne nagrade Zlatna maska.


Prema redateljevim riječima, tekst je u potpunosti osuvremenjen, no ima nešto i od Gogolja. "Predstava je poput ljuljačke, na kojoj se ne ljuljaju samo likovi, već i publika. Prvi čin je smjelo zapleten, brz, spretno odigran, pjevan i otplesan. Drugi čin sadržava niz ispovjednih monologa koji plaše, razoružavaju i razotkrivaju cijelu priču u drugom činu. I čini se da samo jaka očinska ruka može zaustaviti ovaj vrtuljak", stoji u najavi.


Državno dramsko kazalište "Prijut komedianta" dolazi s baletnom predstavom "Solaris", nastavkom razmišljanja, započetih u istoimenom znanstveno-fantastičnom romanu Stanisława Lema.


"Glavno pitanje glasi: Koja sila prethodi čovjeku i određuje njegovo postojanje? Radnja se odvija na stanici Zemlja i u svemirskome prostoru. Odlazeći na međuplanetarno putovanje, čovjek neizbježno uranja u istraživanje vlastitog, unutarnjeg svemira. Možda u njemu leži sila, neizbrisivo svjetlo. Šestero je likova predstave istovjetno, oni su dijelovi jedne osobe, otisci sjećanja njezine podsvijesti. Prateći likove, gledatelj shvaća da je zapravo on glavni lik predstave", ističe se u najavi.
Sanktpeterburško državno akademsko kazalište komedije N. P. Akimov predstavit će se s komedijom "Ludi novac" Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog, u kojoj "posebna vrsta privremene rime čini zaplet i problematiku satire Ostrovskog relevantnima za današnjicu".


Kao posljednju predstavu u programu, Molièreova "Tartuffea" zaigrat će državno kazalište Masterskaja. U režiji umjetničkog voditelja tog mladog kazališta Grigorija Kozlova, Tartuffe je estet, pjesnik i glazbenik.
"Molièreov 'Tartuffe' je komedija. I predstava teatra Masterskaja je komedija. U početku je sve vrlo smiješno, no, zatim iznenada i odjednom sve postaje vrlo ružno. Ružno zbog uviđanja bespomoćnosti čovjeka pred navirućom silom. Od beskonačnih mogućnosti zla. Od toga što će se odvrtjeti krug života, i Tartuffe će se vratiti. On je vječan i neizbježan", napominje se u najavi.


Za vrijeme trajanja festivala, od 12. do 17. rujna bit će postavljena izložba peterburškog fotografa Pavla Frančišina "Peterburg u zrakama sunca", koja će predstaviti 20 radova urbanog krajolika. Pavel Frančišin bavi se fotografijom od 2008. godine, aktivno radi u Rusiji i inozemstvu kombinirajući komercijalnu i umjetničku fotografiju.

Naslovnica Kultura