Kultura Kultura

za sva osjetila

Tri dana riječi, slike i zvuka u Bolu na Braču na desetome festivalu kulture 'Imena'

za sva osjetila

U tri dana održat će se književne večeri i predstaviti antologija priča, otvoriti izložba Danijela Srdareva, održati dva koncerta - Ivane Galić i Darka Horvata, te dvije bolske marende 'Trudna teća'

Predstavit će se knjiga 'Deset za deset – Bolje priče za laku noć, nego pilule za spavanje!', s pričama Ivane Bodrožić, Zlatka Galla, Ivice Ivaniševića, Damira Karakaša, Tanje Mravak, Gordana Nuhanovića, Ede Popovića, Roberta Perišića, Igora Rajkija i Ankice Tomić

.

U subotu, 22. lipnja, u Bolu na Braču počinje jubilarni, 10. festival kulture "Imena", koji tijekom tri dana okupi ljubitelje kulture i gastro-užitaka, te na taj način označi početak "pravog" ljeta u ovoj popularnoj otočnoj destinaciji. Otvaranje je zakazano u Galeriji "Branislav Dešković", gdje će se predstaviti knjiga "Deset za deset – Bolje priče za laku noć, nego pilule za spavanje!".

U njoj je ukoričeno deset autorskih priča suvremenih hrvatskih pisaca. To su: Ivana Bodrožić, Zlatko Gall, Ivica Ivanišević, Damir Karakaš, Tanja Mravak, Gordan Nuhanović, Edo Popović, Robert Perišić, Igor Rajki i Ankica Tomić, koji su proteklih godina gostovali na ovom bolskom festivalu te publici nudili svoje priče o Bolu, imenima, bademima, improvizaciji...


– Krenuli smo 2010. godine s Festivalom "Imena" i u povodu male obljetnice imamo knjigu s kratkim pričama nekih gostujućih pisaca – kaže kreativna producentica Festivala Maja Duka, voditeljica Udruge za promicanje kulture i kulturne baštine.


– Priče su male memorabilije, anegdotalnog tipa, vezane uz festivalski đir mimo programa. Našu festivalsku priču nastavit ćemo i idućih godina, a ovo je prilika da o tome porazmislimo. Male promjene su poželjne, pa tako i format festivala. Svakako, vjerujem da ovakav model kulture vrijedi širiti te da – uz jako puno mašte, ambicije, rada i sreće da radiš što voliš i u što vjeruješ – na otoku, u mjestu koje bi zbog svoje turističke prirode kulturu moglo promišljati i prizemnije, festival ovakvog koncepta može zaživjeti i razvijati se – smatra Duka.

Glazbena poslastica

U subotu, na otvaranju, također se planira scenski nastup Murvičanina Arsena Kojdića "Ćikulota", te otvorenje izložbe Danijela Srdareva. Dvanaestogodišnji Arsen iz obližnje Murvice u dijalektu će izvesti tekst o čokoladi, koji je pobjednik ovogodišnjeg Dječjeg Pričigina, a koji je spremio s mentoricom Brankom Šesnić.


Što se pak tiče izložbe, Vodičanin Danijel Srdarev, slikar i dječji ilustrator, predstavlja se s desetak djela većeg formata u tehnici akrilik na platnu, a izložba je naslovljena "Bestijarij".


Druga i treća večer rezervirane su za koncerte, a održat će ih zagrebačka vokalistica Ivana Galić. Na koncertu u nedjelju u Galeriji "Branislav Dešković" izvodi "Pjesme iz jednog kraljevstva", program tradicionalnih pjesama engleskoga govornog područja – Engleske, Škotske, Irske i SAD-a, s kojima se srela tijekom svog školovanja u Engleskoj. Svestrana vokalistica specifičnoga glasa vješto kombinira sve pjevačke tehnike, a svojim iznimnim glasovnim sposobnostima, tehničkim i interpretacijskim, rijetko koga ostavlja ravnodušnim.


Pratnja joj je gitarist Darko Horvat, glazbenik s velikim iskustvom – Ayllu, Ricardo Luque i prijatelji, Tango Appassionato... – s kojim je osvojila nagradu u kategoriji "traditional folk/broadway jazz" prestižnog američkog natjecanja American Protégé, pa se lani u lipnju predstavila na gala koncertu u glasovitoj dvorani "Isaac Stern" u Carnegie Hallu.
Od 2014. surađuje s Darkom Horvatom s kojim se redovito pojavljuje na mnogim kulturnim i društvenim manifestacijama, ljetnim festivalima, pozornicama, a gostovali su u Norveškoj, Njemačkoj, Americi, Sloveniji, kao i Keniji, budući da se bave i tradicionalnom afričkom glazbom.


Nešto drukčiji koncert Ivana Galić će održati s Trio bendom, 24. lipnja na bolskoj rivi pod Ložom. "Pjesme s potpisom", odnosno pjesme Johna Lennona, Georgea Harrisona, Georgea Michaela, Kate Bush, Boba Dylana, Princea, U2 i brojnih drugih u soul/acoustic jazzy varijanti.


Gastronomija i ekonomija
Jutarnji dio programa ovog Festivala događa se 23. i 24. lipnja na bolskoj tržnici pod nazivom "Trudna teća – bolska marenda", gdje goste mirisi i okusi jela i vina s Brača i Hvara, uz pozadinske zvukove jazza, podsjećaju na marendu, nekadašnji simbol dalmatinske kužine. Partneri festivala su Grad Zagreb, TZ Bol, Centar za kulturu Bol i Centar za kulturu Brač, a sponzori su Vinarija "Stina", hotel "Kaštil", hotel "Bretanide", restoran "Aria", Ars kopija i TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Naslovnica Kultura