Dalmacija Zadar

'kao da smo u amsterdamu'

Šokantna ispovijest taksista: Radimo pet dana u komadu, spavamo u autima, tuširamo se jednom tjedno, i pijemo vodu iz WC-a. A najgori su oni koji goste voze pijani i drogirani!

'kao da smo u amsterdamu'

Početak svake turističke sezone zadnjih nekoliko godina u Zadru obilježen je raznoraznim sukobima među taksistima. Ponukan nedavnim napisima u medijima o neopravdano visokim cijenama usluga koje neki taksisti naplaćuju mušterijama za vožnju od Zračne luke do Zadra (više od 800 kuna za vožnju kraću od 13 kilometara), obratio nam se jedan taksist koji ima dozvolu za rad u Zračnoj luci Zemunik. Zamolio nas je za anonimnost (podaci poznati redakciji) i ponudio drukčiji pogled na rad taksista koji, ako žele pošteno i zakonito raditi, moraju se najprije izboriti za posao nasuprot masovnoj nelojalnoj konkurenciji, a zatim i obračunati s kolegama koji svoje mušterije voze pijani i drogirani!

Istražili smo kako je moguće da taksisti 12 km vožnje do zračne luke naplaćuju 500 kuna i došli do zanimljivog zaključka; Pročitajte i savjete gradskog pročelnika

– Ovih dana po portalima se piše o prevelikim računima za vožnju od Zračne luke Zadar do centra grada. Cijene nisu upitne jer ih omogućava novi zakon o taksi-prijevozu, koji je do kraja liberalizirao usluge taksi-prijevoza i omogućio taksistima da taksimetre baždare na najviše iznose po prijeđenom kilometru. Problem su nevaljani, odnosno nefiskalizirani računi i nevažeći paragon blokovi koji su se davno prije koristili za naplatu vožnje, a sada ih opet neki koriste – kaže na početku našeg razgovora ovaj taksist iz Zadra, koji u taksi-službama radi već osam godina. Nada se da će njegov javni istup pomoći njemu i njegovim kolegama, koji ovaj nimalo lagan posao rade i žele raditi na zakonit i civiliziran način.

– Radnog vremena za vozača taksija u Zračnoj luci nema. Radimo od jutra do mraka i prisiljeni smo, radi držanja reda, spavati u svojim vozilima po četiri-pet noći zaredom, tako da nam je radno vrijeme nekada i 120 sati u komadu. Higijena nam je ravna nuli jer se tuširamo jednom tjedno, hranimo se sendvičima i vodom iz WC-a Zračne luke. Zamislite kako smrdimo kad u naša vozila uđu mušterije – kaže i daje odgovor na naše pitanje zašto tako moraju "živjeti i raditi".

– Tako živimo i radimo jer ako iziđemo iz reda za taksije, ako iziđemo izvan kruga parkinga Zračne luke, automatski nas se briše iz reda i taj dan sigurno nećemo imati vožnju, a svi radimo na postotke od 20-25 posto prometa. Na taksi-stajalištu u redu bude i po 50-60 taksija i ako ste izgubili red, lako vam se može dogoditi da čekate i po 30 sati bez zarađene kune – govori, te objašnjava da su takav režim za sve taksiste nametnula dvojica vlasnika taksija, "dvojica mangupa", a ostali su ih prihvatili bez većih prigovora. Ako želiš izići iz reda, gubiš svoje mjesto i ideš na začelje kolone.

– Maloprije sam odvezao prvu vožnju, nakon što sam u redu bio 23 sata. Tu vožnju sam naplatio 350 kuna i kad od tuga zaračunam svoj dio, zaradio sam 90 kuna u 23 sata! I sad se odmah vraćam natrag, u red na aerodrom...

– Osim toga – dodaje naš sugovornik – malo nas ima svu potrebnu dokumentaciju za rad (blagajnu, KV za vozača, prijavu...). Čak 70 posto radnika radi na crno, vozila su bez fiskalnih blagajni, a među vozačima je značajan broj osoba s dijagnozom PTSP-a koje ne bi smjele uopće raditi – tvrdi ovaj taksist i za kraj otkriva navjerojatnu praksu taksista u Zračnoj luci.

– Pola vozača između vožnji javno konzumira alkohol, pije se pivo, viski, vino... U takvom alkoholiziranom stanju onda sjedaju za volan i idu na vožnje. Jedna grupa taksista, njih šest-sedam, redovito nasred taksi-stajališta puši marihuanu kao običnu cigaretu. Izgleda kao da smo u Amsterdamu. Uz takve, tu rade i vozači iz susjednih država, BiH, koji nemaju uopće dozvolu za rad u Hrvatskoj – upozorava naš sugovornik, u nadi da će objava njegove priče pomoći ispravnim taksistima i alarmirati institucije poput policije, carine, porezne uprave i radne inspekcije.

– Tek tada ćemo moći kao ljudi raditi i spavati u svojim krevetima i riješiti se tih loših pojedinaca.

Naslovnica Zadar