Dalmacija Zadar

podignuta optužnica

Epilog ljetnog obračuna na Viru: 'Nisam nikome prijetio, samo sam vukao svog sina koji se držao za suncobran!'

podignuta optužnica

– Da se zna: Nisam nikome prijetio. Samo sam vukao svog sina koji se držao za suncobran – izjavio je u zgradi zadarskog suda 68-godišnji Esad S., državljanin BiH s prebivalištem u Njemačkoj, protiv kojeg je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) ovih dana podignulo optužnicu zbog incidenta iz srpnja prošle godine na otoku Viru.

Tada se sukobio s djelatnicima tvrtke Vir zaštita, a onda i zaštitarima iz tvrtke Vir održavanje, koji su uklanjali ležaljke i suncobrane koje je Esad S. postavio ispred svoje vikendice na predjelu Miljkovica.

Umirovljenog ekonomista iz Leverkusena tereti se da je 18. srpnja prijetio smrću djelatnicima tvrtke Vir zaštita, a onda i zaštitarima iz tvrtke Vir održavanje, a u obračun su se uključili i njegov brat te sin.

Prema optužnici, voditelju sektora Vir zaštite Anti R. koji je stao ispred njega Esad S. tada je rekao: "Kad te nađem likividirat ću te, kad te nađem ubit ću te".

Potom je nastavio vikati, a komunalnim redarima općine Vir Tihomiru B. i Draženu S. zaprijetio je riječima: "Ako taknete ovo, ubit ću vas. Sve ću vas likvidirati, naći ću vas i sve pobiti", što je ponovio više puta.

Demantirajući prijetnje, Esad je na ispitivanju rekao da je možda nešto opsovao, ali da je tom prilikom samo vukao svog sina koji se držao za suncobran, a koji je već napola bio utovaren na kamionu. Naveo je da je zaštitare pitao na temelju čega to rade, ali su mu odbili pokazati dokument.

Voditelj Sektora tjelesne zaštite Ante R. posvjedočio je da je komunalni redar prvo usmeno tražio da Esad S. sam ukloni predmete s javne površine, što je on odbio, pa su predmete počeli nositi radnici Vir održavanja. Obitelj ih je cijelo vrijeme verbalno napadala, te su odgurivali radnike, pa je komunalni redar prekinuo postupanje.

Smatrajući da je ostvario sva obilježja kaznenog djela za koje se tereti, odvjetništvo nije prihvatilo obranu 68-godišnjaka.

Navodi se kako je optužnica osnovana jer oštećenici nisu imali razloga lažno prijavljivati 68-godišnjaka jer s njim nemaju nikakav sukob, te su samo obavljali svoje radne dužnosti. Zaključeno je i kako je upućena izjava objektivno podobna izazvati strah.

Navodi se također i kako je iz Odluke o komunalnom redu Općine Vir vidljivo da je zabranjeno postavljanje predmeta na javnoj površini bez odobrenja nadležnog tijela općinske uprave. Njegova nekretnina upisana je kao pomorsko dobro, a spor koji je pokrenut radi njezina utvrđenja i uknjižbe još nije okončan.

Naslovnica Zadar