Dalmacija Split

STEMOVAC ŽELI UČITI

Ogorčeni splitski student: Nemam ništa protiv štrajka, ali sramota je da nam je danas Sveučilišna knjižnica zaključala vrata! Platio sam upisninu, trebao sam učiti, a nisam mogao ući; Rektor Ljutić: Žao mi je...

STEMOVAC ŽELI UČITI

Student sam Splitskoga sveučilišta i prilikom upisa godine morao sam uplatiti fakultetu 400 kuna upisnine. Od tih 400 kuna, mislim da 200 kuna ide za potrebe Sveučilišne knjižnice u Splitu.

Danas, kad mi je bio potreban prostor za učenje i rad na programu, jer studiram tehnički fakultet iz STEM područja, ista ta knjižnica ŠTRAJKA i nitko u nju ne može ući.

Javlja nam to ogorčeni student Sveučilišta u Splitu (podaci poznati redakciji) uz napomenu kako poštuje pravo na štrajk, ali smatra da se to ne smije prelamati preko leđa studenata koji marljivo studiraju, a sada nemaju gdje učiti zahvaljujući osoblju Knjižnice.

- Sramota za vodeće Sveučilište u državi - tvrdi ovaj student, koji je, poput brojnih svojih kolega, danas po velikom nevremenu "poljubio" vrata Knjižnice na splitskom Kampusu.

Pokušali smo i sami kontaktirati djelatnike Sveučilišne knjižnice u kojoj svakodnevno uče stotine studenata, međutim nitko nije dizao slušalicu.

Podsjetimo, danas se štrajka u školama u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, ali i na fakultetima. Ribićev Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja štrajkom traži usklađivanja plaća nenastavnog osoblja, predavača i umjetničkih suradnika.

Zatvorena vrata Sveučilišne knjižnice nam je prokomentirao rektor prof.dr. Dragan Ljutić.  Istaknuo je da mu je jako žao zbog ove situacije, te da će stvar dodatno provjeriti.

Ponovio je kako poštuje demokratsko pravo na štrajk, ali da se mora dodatno informirati o nekim pravnim pitanjima.

- Svi moramo misliti na našu mladost – učenike od osnovne i srednje škole, i studente na našim sveučilištima. To je moja poruka. Mojoj trenutnoj administraciji na prvom mjestu je student što se tiče edukacije, smještaja, prehrane, sporta i rasta i razvoja studenata kao osoba.

Podsjetimo, rektor Ljutić je već isticao kako vrata Sveučilišta moraju uvijek biti otvorena za studente, te da će se u štrajku "izgubljeni" radni sati morati nadoknaditi.

Naslovnica Split