Dalmacija Split

AJDE TI OVO RAZUMI

Punih 20 godina nije napravljena lista socijalnih stanova, a splitski vijećnici danas digli ručice za prodaju stanova u vlasništvu Grada

AJDE TI OVO  RAZUMI

Splitski gradski vijećnici su na današnjoj sjednici usvojili odluku o prodaji stanova u vlasništvu Grada Splita.

U uvodnom obrazloženju Ivan Leko, pročelnik za upravljanje gradskom imovinom po ovlaštenju, naveo je kako je predviđeno da se godišnje može prodati oko 20 do 25 stanova te istaknuo kako skoro 20 godina nije napravljena lista socijalnih stanova u gradu Splitu.

Najavljuje kako će se ona napraviti do kraja ove godine.

Joško Markić (SDP) očekuje da nacrt prijedloga Odluke o prodaji stanova u vlasništvu Grada Splita bude prepoznat po solidarnosti i skrbi za svoje sugrađane, pogotovo one koji se nađu u teškim socijalnim situacijama.

- Uvjeren sam da u našem Gradu postoji obitelji koje su izgubile svoje domove zbog nemogućnosti vraćanja hipotekarnih kredita, kao i obitelji koje su duži niz godina u podstanarstvu.

Jedna od mjera koja bi im mogla olakšati život je i kratkoročno ili dugoročno iznajmljivanje gradskih stanova po primjerenim uvjetima i uz strogu kontrolu moguće zlouporabe.

O kojim mi ovdje brojkama uopće baratamo? Koliko je stanova koji će biti obuhvaćeni ovom Odlukom i po kojim kategorijama? Koliko se u ovom trenutku gradskih stanova koristi bez zakonske osnove i bez plaćanja troškova stanovanja? - zanimalo ga je.

Ante Čikotić (MOST) smatra kako se ne trebaju kupovati novi stanovi jer se do sada pokazalo kako grad i država nisu baš dobri gospodari.

- Postoje programi socijalne pomoći i uređeni alati koji bi se trebali koristiti i grad bi se transparentno trebao riješiti svih stanova u njegovom vlasništvu. Tim novcem može se pomoći socijalnim programima, ali nema smisla vlasništvo nad nekretninama, jer se zna kako su grad i država upravljali s njima.

To su derutni stanovi u koje se godinama nije ulagalo -  kaže Čikotić

Jakov Prkić smatra da se ne treba rješavati imovine, te da se treba popraviti gospodarenje nekretninama. No, posebno se osvrnuo na prodaju gradskih stanova braniteljima i njihovim obiteljima, odnosno odredbu da korisnici stana duže od 10 godina ako se jave na natječaj imaju pravo na stan, bez obzira što ne zadovoljavaju uvjete.

- Oni imaju pravo pod jednakim uvjetima kupiti gradski stan kao i branitelji koji imaju pravo na njega. Mislim da to nije pravedno i nije u redu, da netko tko je stambeno zbrinut i posjeduje još jedan stan, a bio je dovoljno uporan da ostane živjeti u gradskom stanu ima jednaka prava kao onaj koji nema ništa - kaže Prkić.

Vijećnik Ante Zoričić naglasio je da se treba napraviti točna procjena koliko stanova za socijalne slučajeve treba kupiti da se novac od prodaje ne bi netransparentno potrošio.

Naslovnica Split