Dalmacija Split

ODVJETNICI TRLJAJU RUKE

Banovina zatrpana milijunskim tužbama, a nekoliko najtežih sporova vodi s kćerkom poznate splitske poduzetnice!; Bitke se vode oko Ville Rosine, bašte u Zvončacu...

ODVJETNICI TRLJAJU RUKE
Dr. Nebojša Knežević je kupovao zemljišta na TTTS-u prije petnaestak godina dok je radio kao liječnik specijalist u KBC-u na Firulama

Gradska Služba pravnih poslova, zaštite i zastupanja je tijekom prve polovine ove godine zaprimila ukupno 247 novih predmeta iz sfere parničnih, upravnih, ovršnih, prekršajnih i kaznenih postupaka.

Toj brojci se pridružuju i “stari” slučajevi, među kojima je dosta rizičnih, a takvim se pokazao spor lokalne vlasti s dr. Nebojšom Kneževićem. Podsjetimo, presudom Županijskog suda u Zagrebu od travnja ove godine, Banovina je obvezna dr. Kneževiću i ostalim tužiteljima u tom sporu isplatiti s kamatama ukupno čak 140 milijuna kuna.

Od parničnih predmeta, evidencija gradske pravne službe tijekom zadnjih desetak godina utvrdila je ukupno 78 slučajeva čija je pojedinačna vrijednost veća od milijun kuna.

Glavnina rizičnih predmeta odnosi se na problematiku ugovornih odnosa u koje je Grad stupao tijekom godina, odnosno na izvlaštenja, prava građenja, uknjižbe vlasništva, ali i naplatu dugovanja za komunalije, kao i “raspetljavanje” sporova s javnim tvrtkama i ustanovama.

Igra velikih brojki

Osim parnice s dr. Kneževićem i prijeteće ovrhe, najviše je u javnosti odjeknula i zajednička tužba UniCredit banke Austria i Erste Group banke radi poništavanja dodataka ugovoru za izgradnju Spaladium Arene, koje je uz suglasnost Poglavarstva potpisao tadašnji poteštat Ivan Kuret, ali bez znanja gradskih vijećnika.

Trgovački sud u Splitu prije desetak dana odbio je prijedlog banaka da se vrijednost spora računa po glavnici kredita koji su financijske kuće odobrile za izgradnju Arene, a iznos od 500 tisuća kuna određen je kao početni.

Osim velikih brojki koje “pušu za vratom” Banovini, u stečajnom postupku nad “Konstruktor-inženjeringom” lokalna vlast prijavila je visoku tražbinu u iznosu od čak 53 milijuna eura.

Nekoliko “teških” sporova protiv Grada vodi investitorska tvrtka “Elanija” koja se nalazi u postupku predstečajne nagodbe, a sada je u vlasništvu Sande Mamić, kćeri Marine Wallner, poznate splitske poduzetnice.

U žalbenom postupku nalazi se predmet u kojem je prvostupanjski sud obvezao Grad na isplatu iznosa glavnice u iznosu od 24 milijuna kuna kao posljedicu štete nastalu u postupku izdavanja građevinske dozvole za “Villu Rosinu” na Bačvicama.

Banovina je u tom postupku donijela izmijenjeno djelomično rješenje kojim se ispravlja pogreška iz ranijeg dokumenta o dopustivosti etažiranja planiranog hotela, a sud je to povezao s nemogućnošću te tvrtke da realizira svoje ostale poslovne projekte.

U drugom sporu, onom koji se vodi pred Trgovačkim sudom, Grad od “Elanije” potražuje 19 milijuna kuna za nekretnine u obuhvatu parkirališta i ceste na Zvončacu.

Osim tog postupka, odvjetnici gradske uprave i tvrtki “Elanija” i “Elanija plus” viđaju se na ročištima i zbog naknade štete koja bi se trebala platiti iz gradske blagajne u iznosu od 1,17 milijuna kuna, jer tuženik (Grad) nije sklopio ugovore i otkupio prometnicu na Visokoj, na što se obvezao potpisom na dokument iz svibnja 2009. godine.

Također, spomenute dvije kompanije potražuju i iznos od 1,12 milijuna kuna, odnosno isplatu tržišne vrijednosti za zemljište na kojem se nalazi dio Ulice Viktora Vide na Visokoj.

Naime, protokolom iz 2009. bilo je dogovoreno da će lokalna vlast tim dvjema tvrtkama isplatiti novac koji su dale bivšim vlasnicima parcele za otkup trase, no dvije godine kasnije, stupanjem novog Zakona o cestama, Grad je automatski postao vlasnik tog terena, zbog čega su u Banovini smatrali da nisu dužni dati taj novac.

Međutim, na drugom stupnju presuđeno je da protokol iz 2009. ima snagu ugovora i da je Grad dužan isplatiti potraživanja obitelji Wallner.

Nabrojeni predmeti samo su kap u moru sporova koje na različitim sudovima vodi gradska uprava u svojstvu tužitelja, ali vrlo često kao tužena strana, što nerijetko, posebice u imovinskopravnim parnicama, usporava već tromu provedbu ključnih komunalnih i infrastrukturnih projekata.

Naslovnica Split