Dalmacija Split

DOBRO SU SE SITILI

'Čistoća' konačno počela odvoziti šutu koju su Splićani nagomilali po cijelom gradu. U dva dana skupljene 23 tone; 'Dođite na Split 3, ovdje je život nemoguć...'

DOBRO SU SE SITILI

Vreće građevinskog otpada i kompletan interijer stana odbačeni pokraj kontejnera, postali su naš svakodnevni prizor, ali izgleda da je tomu napokon došao kraj.

Grad Split započeo je s uklanjanjem građevinskog otpada kojeg su građani nepropisno ostavili na javnim gradskim površinama.

- Građevinski šut sakuplja "Čistoća" i predaje ga tvrtki ovlaštenoj za njegovo zbrinjavanje, a u samo dva dana isporučili su oko 23 tone čistog građevinskog materijala.

Akcija se nastavlja i obuhvatit će sve lokacije po gradskim kotarima i mjesnim odborima.

Podsjećamo kako je kazna za nepropisno odlaganje ove vrste otpada od 500 do 1000 kuna za fizičku te od 2000 do 10.000 kuna za pravnu osobu, poručili su iz Banovine.

Iz 'Čistoće' smo dobili informaciju kako je Grad Split sklopio privremeni ugovor s tvrtkom Brkan-Plano za prihvat građevinskog otpada, ali samo određenih količina. Djelatnici 'Čistoće' postupaju samo po nalogu komunalnog redarstva te prevoze šut do oporabitelja. 

Dakle, radi se o jednoj prijelaznoj fazi do konačnog rješenja zbrinjavanja ove vrste otpada koje bi uskoro trebalo biti ponuđeno. Također, radi se o akciji koja je bila potrebna da bi se Split najbrže očisto od mikrodeponija, budući da već godinama na širem području grada nema službenog deponija šute. 

Neka od tih deponija nalaze se u Splitu 3, nekad elitnom kvartu.

Foto šetnja kroz Split 3 – od dna do vrha Ulice Kroz Smrdečac – pokazuje svu nemoć splitske gradske uprave da za više od 50 tisuća stanovnika ovoga nekad elitnog kvarta osigura ono zbog čega su uopće izabrani.

Naselje čije su fotografije prošle godine izložene u najpoznatijoj modernoj galeriji svijeta, MoMi u New Yorku, zbog toga što je predstavljao najuspješniji arhitektonski projekt u nekadašnjoj državi, sa pohvalama iz cijelog svijeta, splitska vlast nije kadra ni očistiti od smeća, ni održavati higijenu ulica, ni održavati zelenilo – a kamo li nešto ambicioznije. Naselje u kojem život postaje nemoguć.

Odvajanje otpada? Briga za okoliš? Ekologija? Da nije tragično, bilo bi smiješno podsjetiti čime bi se uistinu trebali baviti u Banovini.

Jesmo li mi još uopće grad?, upitat će se svatko tko pogleda niz fotografija u kojem je zabilježen svaki kontejner duljinom te ulice. Fotografije su napravljene u srijedu, ali mogle su biti 15 ili 30 ili 60 dana ranije – svejedno. Prizor je isti. Isto pitanje bi sebi mogli postaviti direktor Čistoće, komunalni redar, pročelnik nadležnog gradskog odjela, a na koncu i gradonačelnik Splita - ako jesmo, kakav grad?

Ima jedna i dobra stvar - obzirom da gradsko poduzeće koje je osnovano zbog odvoza smeća još uvijek nije ni poslalo uplatnicu za rujan u Split 3 – a konac je listopada – moglo bi se zaključiti da dobro znaju da nemaju ni razloga.

Naslovnica Split