Dalmacija Split

NUŠE NAŠIH DANA

Našu čitateljicu je zgrozio prizor u Zračnoj luci Split: Bi li njihovi šefovi ovako na koljena spustili svoje majke, žene i kćerke? Moraju li ove žene baš ovako krvavo zarađivati plaću?

NUŠE NAŠIH DANA

Ljeto Gospodnje 2019., a na adresu naše redakcije stigla je fotografija na kojoj čistačice na koljenima ribaju pod splitske Zračne luke.

U vremenima kada svaki veći trgovački lanac posjeduje uređaje za čišćenje podova, naša čitateljica je zabilježila, najblaže rečeno - sramotnu fotografiju. Zgrožena šefovima triju zaposlenica, zamolila da se putem medija ukaže na tretman prema ženama koje "krvavo" zarade svaku kunu.

Za posao koje rade na fotografiji, bez pogleda na njihove bankovne račune, sigurno možemo kazati da su podplaćene, jer je teško procijeniti za koji iznos bi netko čistio pod klečeći. Ovo je "razglednica" koju svaki putnik i turist vidi kada sleti u našu prekrasnu, ali očito, u pojedinim segmentima nazadnu državu.

Podsjetimo, ovoga ljeta štrajkale su čistačice i zaposlenice dubrovačke tvrtke "Dud" koja u svojstvu "vanjskog servisa" radi na splitskom aerodromu. Njihove djelatnice iskazale su nezadovoljstvo zbog neredovite isplate plaća, kašnjenja u plaćanju doprinosa, ali i uvjetima rada u kojima se, kako su nam kazale, doslovno "kidaju" za malo više od 3000 kuna mjesečno.

Doduše, dio osoblja zaduženog za čistoću zaposleno je i od strane samog aerodroma, no čije god djelatnice na fotografiji bile, gotovo smo sigurni da njihovi šefovi u nedostatku radne snage nikada ne bi zaposlili i na koljena spustili vlastitu majku, ženu, kćer...

Naslovnica Split