Dalmacija Split

PENA JEDNA OBIČNA

Stručnjak s Instituta: Ne bojte se morskog psa s Trstenika. To je obični Mustelus mustelus i može narasti do 160 centimetara...; I još nešto: vrlo je ukusan i tražen na tržištu 

PENA JEDNA OBIČNA

Morski pas kojega je u ranu zoru na splitskom Trsteniku, skroz blizu plaže, ulovio sezonski radnik iz Bosne i Hercegovine i od straha ga ubrzo vratio u more, je, kako smo i pretpostavljali, jedna posve bezopasna životinja.

Potvrdio nam je to prof.dr.sc. Jakov Dulčić, voditelj Laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split. Evo njegove dijagnoze, utemeljene na fotografijama koje smo mu proslijedili:

 

 

- Mislim da je riječ o vrsti pas čukov ili pena, latinski Mustelus mustelus. Ima vretenasto tijelo sa zašiljenom i lagano spljoštenom glavom. Iza svakog oka vidljiv je mali otvor, odnosno prodisak- pojašnjava nam ovaj stručnjak i nastavlja kako mu je boja tamnosiva s leđne strane, često s tamnim mrljicama i nepravilnim prugama.

Profesor Dulčić kaže kako čukov ili pena može narasti do 160 centimetara i doseći 15 kilograma težine, što znači da je sezonac na Trsteniku zapravo ulovio

. Živi uz dno do
300 metara dubine, rijetko pliće od 30 metara. Više voli muljevite i pjeskovite terene. Zato je možda i čudno da je zalutao u plićak na Trsteniku, no, tko zna, možda je i njega zamantala ova vrućina.

- Hrani se ribama, rakovima i glavonošcima. Meso mu je cijenjeno i traži se na tržištu i potpuno bezopasan za čovjeka- istaknuo je prof.dr. Dulčić.

Bude li mladi sezonac te sreće pa ponovno ulovi ovu vrstu morskog psa, neka ga okrene na gradele.

Naslovnica Split