Dalmacija Split

SVEČANOST NA PJACI

Župan Boban: U 20 godina se nismo uspjeli dogovoriti ni kada ćemo slaviti Dan državnosti...; Opara: Iziđite, nasmiješite se i udahnite slobodni domovinski zrak!

SVEČANOST NA PJACI

Obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske lokalni dužnosnici započeli su uobičajeno: polaganjem vijenaca na Lovrincu, kod spomenika u Parku branitelja te na spomen-ploči na staroj gradskoj vijećnici. Ondje, na Pjaci, podignuta je zastava na štandarac i odslušana himna. Proslavu je uveličao i nastup splitske Gradske glazbe.

Posebno nadahnuto praznik je čestitao splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

– Postavlja se pitanje jesmo li planove otprije 30 godina realizirali ili ne. Slavimo li današnji dan? Jesmo li svjesni, kad nakon himne i čestitanja izađemo iz ove svečarske prostorije, da je oko nas slobodna domovina koja slavi svoj dan? – upitao je Opara. Prisjetio se kako je on na današnji dan u sabornici imao čast biti jedan od zastupnika "koji su glasovanjem potvrdili izraženu želju na referendumu".

– Tad sam se sjetio djede, pradjede, svih koji su imali uperene oči u nas. Rekao sam "što sad?", što nakon te odluke? Gdje ćemo biti za 20, 30 godina? Otvoreno kažem, nisam to zamišljao na ovakav način. Postigli smo izvrsne ciljeve, ono najvažnije – nezavisna smo priznata zemlja, članica EU-a i NATO-a, prihvaćena od najrazvijenijih zemalja, ali uvijek postoji "ali"! Tko će taj "ali" učiniti pobjedničkim? Vi, gospodo – odgovorio je sebi gradonačelnik. Osvrnuo se Opara potom na raniji govor predsjednika Gradskog vijeća Igora Stanišića iz stranke Željka Keruma.

Sin djevojke brata Kerumove žene rekao je da "mladi moraju imati budućnost i ponos", a to se Opari posebno svidjelo.
– Tako je. Dan državnosti je oko nas, on je u našem odnosu prema izgradnji našeg društva, grada, županije i domovine. Kad iziđete vani, nasmiješite se, udahnite slobodni, domovinski zrak i svojim osmijehom oplemenite sve koji imaju neku dvojbu, sumnju. Njima mjesta nema. Mi smo slobodna, obranjena, hrabra, domovinska država – kazao je Opara.

Župan Blaženko Boban kazao je:

– Dan državnosti je datum stvaranja i osamostaljivanja određene države. Mi se u ovih dvadesetak godina ni oko toga nismo uspjeli dogovoriti, pa je neko vrijeme bio 30. svibnja, danas 25. lipnja, ali to je poruka generacijama koje dolaze iza nas, to je poruka da nema kompromisa oko ljubavi za domovinu.

Naslovnica Split