Dalmacija Split

76. rođendan

Svečanost u splitskoj Galeriji umjetnina: 'Slobodna Dalmacija je društveni faktor i pokretač promjena koji bilježi uspomene na sve koji su ostavili traga u povijesti'

76. rođendan

Očaravajući ambijent prostrane splitske Galerije umjetnina već u samom početku proslave 76. godina Slobodne Dalmacije pokazao se kao odličan izbor. Jer, kako je i red da na rođendane jedne dame u najboljim godinama dođu i prijatelji i rodbina i unuci, već na početku svečanosti prostor je bio dupkom pun viđenijih gradskih lica - kolega s raznih medija, uglednih akademika, znanstvenika, umjetnika, modnih ikona koji su ili bili otisnuti na stranicama novine ili je sami s godinama stvarali.

Kako je počela budućnost u Slobodnoj Dalmaciji i kako smo postali najbrže rastući mainstream medij u Hrvatskoj: nikad nismo bili čitaniji, no nikad nismo bili ni u težoj situaciji, a sada je pred nama novi veliki izazov

Samo je jedna Novina: 'Slobodna' danas slavi 76. rođendan - znate li što je bilo na prvoj naslovnici štampanoj u mosorskoj pojati i zbog kojih se velikih 'faca' prodavalo i po 120 tisuća primjeraka?

Znamo i sami da nam nisu tu samo da bi čestitali. Sve njih zanima kome će ove godine pripasti naši mali "Oscari", tko će se razveseliti kad mu pročitamo ime među dobitnicima tradicionalnih nagrada.

Voditeljica Edita Lucić Jelić pozdravila je okupljene riječima da je Slobodna Dalmacija društveni faktor, pokretač promjena.

- Iznjedrila je generacije najznačajnijih pera. Ona bilježi uspomene na sve koji su ostavili traga u povijesti - kazala je voditeljica i predala riječ Miroslavu Iviću, direktoru proizvodne jedinice "Slobodna Dalmacija".

- Čestitam dobitnicima nagarda u području znanosti, umjetnosti i novinarstva, a koliko je nagrada za znanost pogođena govori da bez znanosti nema uspjeha. S količinom znanosti mjeri se bogatstvo i uspjeh naroda, kultura mu štiti identitet, a novinarstvo je ključan čimbenik u prikazivanju i kulture i znanosti.

- Od prošle godine preminula su dva velika novinarska imena, Jakša Fiamengo i Živko Gattin. Siguran sam da i oni danas gore imaju paraleno obilježavanje ove proslave. Uslijedit će poruka njih od gore da podržimo naše mlade snage da i oni dobiju šansu nastaviti tradiciju možda i najboljeg hrvatskog novinarstva. Neka mladi ulože trud da Slobodna bude kao što je uvijek bila, najbolja novina - istaknuo je Ivić.

Dodijeljene tradicionalne nagrade 'Slobodne Dalmacije': evo tko su ovogodišnji laureati

Potom se nazočnima obratio Jadran Kapor, glavni urednik Slobodne Dalmacije:

- Slobodna Dalmacija nisu samo novine – Slobodna je i Zadarski.hr, najutjecajniji i najčitaniji portal zadarske županije. Slobodna je i Šibenski list s portalom Šibenski.hr. I Makarska kronika je Slobodna i Dubrovački vjesnik sa svojim portalom. Slobodna su i Otvoreno more i Max Fishing i Maslina, svi sa svojim portalima, a da usput ne zaboravim i portal Misija. Slobodna su naša periodična izdanja koja govore o najboljem u Dalmaciji, Slobodnu predstavljaju i brojne konferencije na kojima nastojimo verbalizirati i ponuditi rješenja za ključne izazove današnjeg života u Dalmaciji.

I na koncu, Slobodna Dalmacija je u ovom trenutku najbrže rastući news portal u Hrvatskoj. Među deset najčitaniji portala smo ako stvari promatrate nacionalno, a ako se vratite u ove našu, dalmatinsku perspektivu – među 15 apsolutno najčitanijih portala u Hrvatskoj, portal Slobodne jedini je koji nema sjedište u Zagrebu.

Samo u posljednja dva mjeseca imamo 150 tisuća novih korisnika. Slobodnu na portalu mjesečno čita preko 910 tisuća jedinstvenih korisnika. Mjesečno bilježimo 52 milijuna pregledanih stranica i 19,5 milijuna otvaranja našeg portala. Sve ovo što sam vam nabrojao znači da Slobodnu Dalmaciju danas na različitim platformama čita preko 450 tisuća čitatelja.

A to zapravo znači da Slobodna Dalmacija nikad nije bila čitanija nego danas.

Ana Hanžeković, članica Uprave Hanza Medije istaknula je:

- Spojili smo se u jednu tvrtku i sad vas molim da to doživite kao poticaj koji može pomoći Zagrebu i Splitu. Rođendan je pa ćemo pričati samo o lijepim stvarima. Posao koji radite je cijenjen, koristan, mijenjate društvo. Slobodna nam je sad važna kao i Jutarnji list, važni su nam i svi naši portali. I da svaka vaša riječ i video dopru do što više čitatelja.

- O snazi ne treba govoriti. Ali možemo biti još jači, utjecajniji i važniji u poslu kojim se bavimo. Ambicija da Slobodna bude više od regionalne novine. Želimo da vaše divne ljudske reportaže dotaknu cijelu Hrvatsku. Zadaća je da budemo lider na tržištu.

- Sretan vam rođendan i krenimo hrabro u nove izazove! - istaknula je Ana Hanžeković.

Naslovnica Split