Dalmacija Split

delikatan posao na terenu

Direktor ViK-a otkrio što je najvjerojatniji uzrok puknuća cijevi u Varošu; I jutrošnja poplava posljedica je građevinskih radova koji se pred sezonu zahuktaju u centru grada?

 delikatan posao na terenu

Do večernjih sati petka trebalo bi se sanirati puknuće glavne vodovodne cijevi u Nazorovom prilazu u splitskoj Varoši. Djelatnici “Vodovoda i kanalizacije” u otklanjanju su kvara na cijevi promjera 450, kojom u sekundi prolazi 400 litara vode, a čije je puknuće u petak ujutro uzrokovalo poplavu splitskih ulica te brojne građane ostavilo bez pitke vode.

- Intezivno radimo na terenu, no mora se polako i oprezno raditi kako bi se izbjegla daljnja moguća puknuća – kazuje nam prvi čovjek gradske komunalne tvrtke Tomislav Šuta, nadajući se kako će svi do petka navečer dobiti vodu.

Nakon dramatičnog jutra, zaustavljen prodor vode u Splitu; Pogledajte snimke jutrošnjeg kaosa na potopljenim gradskim ulicama, i naš fotoreporter našao se usred bujice

A kolike su štete, zbog čega je došlo do izlijeva bujice vode, znat će se nakon temeljite analize.

No po svemu sudeći i prema prvim informacijama, najvjerojatniji je krivac “cestovnog vodoskoka” neki od kamiona s teškim teretom koji su minulo vrijeme prometovali Nazorovim prilazom, a nakon ulegnuća ceste dovoljan je i jedan kamen da cijev pod visokom tlakom – prsne.

Pogledajte 'eksploziju asfalta' jutros u Varošu: naš čitatelj našao se u žarištu zbivanja u trenutku puknuća cijevi, snimio je kako šiklja voda koja je uskoro poplavila 'pola grada'

Tek kad se bujica vode povukla sa splitskih ulica, izronili su prizori koji svjedoče o razornoj snazi vode; Pogledajte prizore štete iz poplavljenih dijelova grada

Sada kvar otklanja ekipa ViK-a, koja neumorno radi na terenu, od vodoinstalatera, inžinjera, bagerista, tehničara,.. sve kako bi se što brže uspostavila normalna opskrba vodom u ovom gradskom kvartu.

Tehnički direktor Vodovoda i kanalizacije Ivica Perić ipojasnio je da njihovi djelatnici na mjestu puknuća cijevi rade iskop kako bi do nje došli te da je sada najvažnije sve dobro očistiti i pripremiti kako bi se uklonio oštećeni dio i instalirao novi cjevovod.

Iznajmljivači na aparatima: Lako za nas domaće, ali gosti su nam u apartmanu. Tili bi se ljudi otuširat, a nema vode... Zna li 'ko kako se na engleski kaže pukla cijev?

Pukla glavna vodovodna cijev u Varošu, ogromna količina vode slila se prema centru: brojna kućanstva bez pitke vode, ViK provodi sanaciju

"Krater na magistralnom cjevovodu koji je pukao je velik oko dva metra. Taj cjevovod je povezan s gradskim kotarom Ravnim njivama, vodospremom Marjan-Gripe i napaja veći dio užeg centra. Sustav se zbog puknuća u jednom trenutku disbalansirao, zbog čega je veći dio užeg centra ostao bez vode.

Stanovnici Gajeve ulice, dijela Plinarske te Harambašićeve ulice su bez vode i bit će bez nje sve dok se kvar ne popravi. Zasad nemamo znatnijih prijava štete, a situaciju i dalje pratimo", rekao je Perić.

Naslovnica Split