Dalmacija Split

'promišljanje tvrđave'

Ovakvu tvrđavu Gripe žele budući arhitekti: u Pomorskom muzeju otvorena izložba studentskih radova

'promišljanje tvrđave'

"Promišljanje tvrđave“ naziv je izložbe radova studenata Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu i Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu koja je u četvrtak otvorena u Hrvatskom pomorskom muzeju Split.

Izložba predstavlja nastavak sveobuhvatnog programa revitalizacije tvrđave Gripe na kojem Grad Split surađuje s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu te Razvojnom agencijom Split – „RaST“,koji je započeo prošlogodišnjom manifestacijom „Split Talks“.

Arhitektica Mirjana Radoš je okupljenima u Muzeju pojasnila kako je izložba koju su sa zanimanjem razgledavali rezultat semestralne radionice koja se održavala na splitskom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezijeza vrijeme jesenskog semestra gdje su kroz urbanističku i arhitektonsku radionicu studenti diplomskog studija analizom užeg i šireg obuhvata ispitivali prostorne i sadržajne mogućnosti tvrđave Gripe, potrebe postojećih i budućih korisnika i stanovnika te na temelju toga ponudili oblikovne, sadržajne i urbanističke scenarije revitalizacije tvrđave Gripe.

- Pohvala svima koji su sudjelovali u projektu, posebno studentima koji su dali svoje viđenje mogućeg budućeg razvoja obnove i revitalizacije tvrđave. Bilo je sjajnih ideja koje pomalo izgledaju kao znanstvena fantastika. Radovi su izrađeni bez ograničenja međutim,možda bi savim drugačije promišljali da im se naglasilo da je tvrđava Gripe spomenik kulture i da se ipak ne može iz temelja izmijeniti. Ideje su krasne ali mnoge od njih konzervatori neće odobriti- kazala je ravnateljica Hrvatsko pomorskog muzeja Split dr. sc. Danka Radić.

- Studenti su dobili konzervatorske smjernice, međutim mi u ovoj fazi, budući da je riječ o propitavanju potencijala nismo davalI ograničenja budući da je plan da se sve ideje studenata svedu na jedan razuman i kreativan „moment“ koji u potpunosti poštuje vrijednost ovog kulturnog dobra- nadovezala se je Antonija Eremut Erceg iz RaST-a na riječi ravnateljice muzeja.

Inače, svi podaci dobiveni od građana i razrađenih studentskih radova, zajedno s dijalozima s institucijama koje trenutačno koriste prostor tvrđave te stručnim podlogama i mišljenjima, činit će smjernice za razradu programa revitalizacije tvrđave te posljedično projektnog zadatka za izradu projektno-tehničke dokumentacije za uređenje tvrđave Gripe. Sve to s ciljem participativne i pravovremene pripreme projekta za financiranje bespovratnim sredstvima u idućoj financijskoj perspektivi Europske Unije. Svi koje zanimaju krativne i maštovite ideje studenata,a nisu bili na otvaranju, izložbu će moći pogledati do 14. travnja. A Splićani će također moći dati i svoj glas radu kojeg smatraju najboljim ili najbližim svojoj viziji budućnosti tvrđave Gripe.

 

Naslovnica Split