Dalmacija Split

idemo naprijed!

Potpisan ugovor o razvoju strategije Splita do 2030. godine: evo tko su ljudi koji će krojiti budućnost našega grada, uključeno je više od 200 stručnjaka

idemo naprijed!

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara, prof. dr. Dragan Ljutić, sveučilišni rektor, te dekani splitskih fakulteta potpisali su u ponedjeljak u Staroj vijećnici na Pjaci ugovor za izradu strategije razvoja grada Splita do 2030. godine.

Radi se o strateškom dokumentu čija se izrada spominje već dugi niz godina, a čiji je cilj definirati razvoj našega grada u idućem desetljeću.

Kako nam je kazao Vinko Muštra, sveučilišni koordinator koji će voditi cijeli proces, na ovom će dokumentu raditi više od 200 ljudi, a očekuje da bi krajem 2019. godine, odnosno u prvoj polovini 2020., mogao i ugledati svjetlo dana.

- Nema veće časti nego kada vas prepoznaju u vlastitoj sredini. Za ovaj predivni, propulzivni grad isplati se organizirati na pravi način i pripremiti strategiju razvoja za buduća desetljeća. Mi se tim ponosimo i dat ćemo sve od sebe da napravimo sve kako treba. Zahvaljujem gradonačelniku što je prihvatio naše Sveučilište kao svoje, jer živimo u istom gradu, postižemo rezultate i bio bi red da mu pokažemo i dokažemo koliko smo jaki - istaknuo je rektor Ljutić.

Poteštat Krstulović Opara naglasio je kako je strategija dokument koji se tiče svih nas, koji bi trebao biti stvar i političkog i društvenog konsenzusa.

- Splitsko Sveučilište je uistinu motor znanja i sposobnosti i tu činjenicu mi ne samo da priznajemo, već smo počašćeni da će baš ono zajedno s gradskom Razvojnom agencijom, svim službama i direktorima javnih poduzeća, u idućih nekoliko mjeseci doći do tog snažnog dokumenta koji će jasno determinirati pravce razvoja našega grada, ne samo u administrativnim granicama, nego i šire, te ga pozicionirati kao grad u kojemu se više nikome neće omogućiti improvizacija ili gdje će se nakon izbornog ciklusa nekome drugome ostaviti prazne škafetine bez projekata.

Ovo je nešto što ispunjava velikim zadovoljstvom i očekujem puni konsenzus svih političkih snaga, ali i društvenog segmenta - naglasio je gradonačelnik.

Iako je ustvrdio kako je njegova vizija razvoja grada u ovom trenutku nebitna, jer je struka preuzela stvari u svoje ruke, ipak je otkrio kako vidi Split kao relaksirani grad, u kojemu nije bitno tko će biti gradonačelnik, niti koja politička snaga njime upravlja.

- Vidim grad u kojem se poštuju pravila, gdje razvijamo kreativne i IT industrije, u kojemu će doći do izjednačavanja utjecaja prave industrije, koja zapošljava, s turizmom, koji potičemo, ali je postao dominantna gospodarska grana koja ne može na duge staze funkcionirati. Želimo osnažiti inovacije, proizvodnju, strojarstvo i inženjerstvo.

Neki su htjeli da netko izvana radi ovaj dokument, ali smatramo da sami najbolje znamo u kojem pravcu trebamo ići. Svi koji će sudjelovati u izradi zapravo grade sebi dom. Želim živjeti u gradu u kojem će se struka i znanje staviti u prvi plan - podvukao je Krstulović Opara te dodao kako očekuje usklađivanje gradske strategije s onom na nacionalnoj razini koja je u izradi.

 

USKA SURADNJA
'RaST' će biti tehnička podrška
Antonija Eremut Erceg, direktorica Razvojne agencije 'RaST', pojasnila je kako će ona operativno usko surađivati s koordinatorom Muštrom i njegovim timom te će biti spona između Sveučilišta kao izrađivača te svih gradskih institucija i službi i javno-pravnih tijela.
- Bit ćemo tehnička i operativna podrška pri prikupljanju podataka i izradi cjelovite analize stanja, što je najzahtjevniji dio - kazala je direktorica.

 

Naslovnica Split