Dalmacija Split

sretan kraj

Vraća nam se 'obiteljsko zlato': Grad Split dobio veliku bitku, privatna tvrtka više neće mlatiti pare na našoj imovini

sretan kraj

Prošlosezonski "krimić" iz Ljetnog kina "Bačvice", u kojemu su glavni protagonisti bili kinoprikazivačka tvrtka "Ekran" i Grad Split u borbi za tu prevrijednu parcelu uz more, doživio je ovih dana i svoj sudski finale.

Za Grad je to happy end, za "Ekran" tragičan završetak relativno brzo okončanog pravosudnog postupka u kojemu je privatni kinoprikazivač ostao bez zlatnih kvadrata na Bačvicama koje je godinama svojatao i iznajmljivao ih drugima.

Naime, "Ekran" je na Općinskom sudu u Splitu upravo izgubio tužbu protiv Grada i gradskog Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje "Zlatna vrata".

Tužio ih je jer su 5. lipnja ove godine "samovlasno i nasilno te u svemu protupravno zaposjeli i oduzeli tužitelju ('Ekranu') objekt Ljetno kino "Bačvice" na Preradovićevu šetalištu 4". "Ekran" je u svojoj tužbi istaknuo kako su tuženici fizički razbili i uklonili bravu na ulaznim vratima i zamijenili je novom kako bi "prodrli" u prostor.

Potom su, žali se kinoprikazivač, provalili u sve objekte Ljetnoga kina, čime su samovlasno, nasilno i protupravno uznemirili, zasmetali i oduzeli im dugogodišnji mirni posjed nekretnine, zgrada i objekata.

Stoga je "Ekran" preko suda zatražio, pod prijetnjom prisilne ovrhe, da im Grad u roku od osam dana vrati Kino "Bačvice" i nadoknadi im sudske troškove.

Međutim, Općinskom sudu u Splitu uvjerljiviji su bili argumenti Grada, koji je u odgovoru na tužbu, između ostalog, istaknuo da je "Ekran" prostor Ljetnog kina "Bačvice" na temelju sporazuma o privremenom korištenju nekretnine, sklopljenog 14. kolovoza 2017., smio koristiti do 15. rujna 2017.

Nakon toga nikakav sporazum nije bio postignut i "Ekran" se morao iseliti, ustvrdio je Grad, a sud mu je povjerovao.

Zarada od podnajma

Podsjećamo da je upravo naša ‘Slobodna Dalmacija’ prva javno ukazala na činjenicu da Grad Split, uknjiženi vlasnik te 7000 kvadrata velike nekretnine na Bačvicama, godinama bez ikakve naknade prepušta privatnoj tvrtki, koja ih koristi i još zarađuje na njima dajući ih u podnajam.

Aktualna je gradska vlast, za razliku od prijašnjih, odlučila stati na kraj takvom rasipanju "obiteljskog srebra" i vratiti svoju nekretninu. Zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš ne krije zadovoljstvo što su u tome i uspjeli.

– Grad Split stao je u zaštitu svoje imovine te je prostor Ljetnog kina "Bačvice" dao na upravljanje svojoj ustanovi u kulturi, Centru "Zlatna vrata", u svibnju ove godine. Bilo je više pokušaja da se to ospori ili poništi, no i nadležni je sud potvrdio odluku Grada, što nas dodatno ohrabruje da nastavimo sa zaštitom i dobrim upravljanjem gradskom imovinom – ističe dogradonačelnica Hrgović Tomaš.

Navodi kako su u gradskoj upravi poduprli Centar "Zlatna vrata", koji upravlja Ljetnim kinom "Bačvice", da razvija daljnje planove za infrastrukturno i programsko unaprjeđenje ovog prostora, što su i prijavili na natječaj Ministarstva kulture i nadaju se potpori.

– U protekloj ljetnoj sezoni, bez velikih programskih priprema, filmske projekcije pratilo je 7500 posjetitelja, odnosno stotinjak posjetitelja po filmskoj projekciji. I ove brojke govore o velikom potencijalu prostora koji će zasigurno obogatiti kulturni život u Splitu, kako za sugrađane, tako i za posjetitelje i turiste. Uz temeljite pripreme, sigurni smo da će sljedeća sezona biti čak puno bolja – uvjerena je zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš.

Naslovnica Split