Dalmacija Split

alarm pod marjanom

Splitski studenti odlaze iz grada, Klub mladih pokrenuo peticiju! 'Gazde nas usred rokova zbog turista izbacuju na ulicu, a cijene stanova su otišle u nebo. Sve je gore!

alarm pod marjanom

Studentima je teško naći stan na duži rok, a obiteljima s malom djecom i onima s kućnim ljubimcima još je gore- kažu u Klubu mladih Split

Turistička sezona pomalo jenjava, a do početka nove akademske godine ostala su još samo dva tjedna. Evo nas u onom dobu godine kada se apartmani ponovno pretvaraju u podstanarske stanove za studente i, rijetko, za "obične" podstanare kojima nije problem skupiti prnje početkom lipnja i ustupiti mjesto turistima.

Oglasnici su puni oglasa za najam stanova, iz kojih je jasno da, usprkos slabijoj popunjenosti i nižim cijenama, ni dogodine ne namjeravaju odustati od turizma. Većina ih jasno navodi da stan daju u najam od 1. listopada do 1. lipnja. Pritom ih nije puno briga što je upravo lipanj studentima najstresniji mjesec u godini, kada polažu ispite...

A cijene? Ispod 400 eura mjesečno (plus režije!) teško se može išta pristojno naći. Eventualno prizemlje u obiteljskoj kući na Brdima ili sobičak u Varošu. Može im i biti. Split je pun studenata, a Studentski dom "Bruno Bušić" ide u dugotrajnu obnovu pa ove godine neće ni otvarati vrata. To je još nekih 400 studentskih kreveta manje. Svi će ti studenti sada sreću tražiti u dojučerašnjim apartmanima.

- Potrudit ću se da stan nađem direktno, bez posredovanja agencije, jer tad barem neću morati plaćati proviziju. A ta provizija zapravo znači još jedna podstanarina za ništa, jer agencija ne jamči da te gazda neće izbaciti iz stana - žali nam se apsolventica Ekonomskog fakulteta iz Metkovića.

U Splitu je na studiju već pet godina i više i ne pamti koliko je stanova promijenila. Doduše, sjeća se da je prve godine s cimericom lijepi dvosobni stan na Lokvama, blizu kampusa, plaćala 300 eura, a sada je na Mejašima jedva našla garsonijeru za 350.

Ovakvih je priča među splitskim studentima more. Sve to je potaknulo volontere iz Kluba mladih Split (KMS) da u sklopu projekta "Svijet na dlanu“ pokrenu peticiju za uvođenje reda u podstanarstvo. U samo nekoliko dana potpisalo ju je oko 900 ljudi.

- Vlada nestašica stanova za dugoročni najam. Od svih slobodnih stanova u kojima ne žive vlasnici, svega 10 posto se iznajmljuje podstanarima, a 90 posto ide za turistički najam. Osim toga, omjer cijena i kvalitete je poražavajući. Prosječna cijena najamnine solidnog dvosobnog stana u Splitu narasla je s 400 na 700 eura - stoji u pozivu na potpisivanje ove peticije.

Inicijatori ove Peticije za sigurno podstanarstvo navode da im je namjera potaknuti javnu raspravu o ovoj temi i naći rješenje koje će zadovoljiti sve strane. Jedan od prijedloga je da se vlasnici stanova odluče žele li ga iznajmljivati podstanarima ili u turističke svrhe. Time bi se, smatraju, utjecalo na smanjenje ilegalnih iznajmljivača i neprijavljivanja gostiju, izbacivanje podstanara ljeti te smanjenje migracije stanovništva u druge, pristupačnije gradove.

Splićanka ​Jana Šaljić (23) je jedna od volonterki KMS-a. Nakon što je diplomirala ekonomiju u Nizozemskoj, ove se godine vratila u Split. Uzela je godinu pauze da se zbroji što i kako dalje. Nije podstanarka u Splitu, nego poput većine mladih živi s roditeljima. Ni Toni Jerković (28), administrator u KMS-u i voditelj projekta "Svijet na dlanu", osobno nema podstanarskih muka.

Doduše, nije izgledno ni da će u skorije vrijeme moći kupiti vlastiti stan, usprkos činjenici da je zaposlen u KMS-u, jer nije kreditno sposoban i nema toga programa poticane stanogradnje koji bi mu pomogao da riješi stambeno pitanje u rodnom gradu. Možda eventualno kroz POS najam program. Ionako većina POS-ovih stanova u Splitu ode onima koji ih dalje iznajmljuju, jer im je to prva nekretnina samo na papiru...

I Toni živi s roditeljima tako da, srećom, nije dio podstanarske "bojne" koja svakoga mjeseca nekoliko stotina eura daje za najam i trese se hoće li već idući mjesec završiti na ulici. Ipak, i Toniju i Jani dobro su poznati podstanarski problemi s kojima se suočavaju njihovi vršnjaci, naročito oni koji su iz drugih krajeva došli studirati u Split.

- Podstanarima je iz godine u godinu sve gore. Zbog apartmanizacije i visokih najamnina puno mladih seli se iz Splita u Solin, Podstranu, Kaštela... Poznajem studenta koji je sada dugoročno unajmio stan u Solinu jer mu je stres iseljavati se usred ispitnih rokova - govori Toni.

Jana se nadovezuje s pričom o dvosobnom stanu na Gripama s muzejskim namještajem u kojem najamnina dođe 500 eura...

- Studentima je teško naći stan na duži rok, a obiteljima s malom djecom i onima s kućnim ljubimcima još je gore. Nije nam namjera da ikome išta branimo, svjesni smo da vlasnici stanova mogu slobodno raspolagati svojim imovinom, ali smatramo da bi nekakva regulacija mogla pomoći. Ne želimo da se stvari otmu kontroli. Uostalom, puno je gradova u svijetu, među njima i New York i San Francisco, ograničilo turističko iznajmljivanje, jer je počelo ozbiljno narušavati kvalitetu života domicilnog stanovništva - kažu naši sugovornici.

Što će s peticijom?

Predstavit će je, kažu, splitskom Gradskom vijeću i pokušati senzibilizirati javnost za ovaj problem. Drugi cilj već su postigli, a što će Grad Split napraviti u pitanju suzbijanja sveopće turistifikacije i zaštite podstanara, tek ćemo vidjeti.

Evo zašto se potpisuje peticija

Lorena Veljača: I sama sam prošla pakao iznajmljivača stanova koji kucaju 1. lipnja na vrata da je vrijeme za selidbu...

Margarita Vržina: Grad treba zaštititi podstanare uvođenjem mjera za ograničavanje stanova/noćenja za turistički ili podstanarski najam.

Marija Tolić: Dolaskom turista izbacuju se na ulicu cijele obitelji. Pa gdje da idu? Pod neki most? To treba zabraniti.

Laura Glavinić: Studiram u Splitu i već duže od godinu dana pokušavam naći pristojan stan dugoročno.

Ivana Vuković: Sramotno je da se preko sezone izbacuju ljudi s djecom na ulicu da bi zaradili na turistima i sramotno je da je cijena jednosobnog stana po 400-500 eura...

Iznajmljivači na periferiji se vraćaju podstanarima

U KMS-u tvrde da nisu mogli doći do informacije o točnom broju podstanara, dok je evidencija o broju obveznika poreza i prireza na dohodak od iznajmljivanja stanova samo djelomična jer Porezna uprava na popisu ima samo one koji se sami prijave?! Split navodno ima više od 20.000 podstanara, a istovremeno je tek 525 legalnih iznajmljivača stanova.

Ipak, navode i da se, prema brojkama eVisitora, sve veći broj iznajmljivača na periferijama velikih gradova ponovno okreće podstanarima kao sigurnijem prihodu koji traje 12 mjeseci godišnje bez posebnog angažmana i troškova.

Oglasi:

- Iznajmljuje se jednosobni stan (35 kvadrata) u Hercegovačkoj ulici u prizemlju privatne kuće s posebnim ulazom. Sastoji se od kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka, te sobe i kupaonice. Dostupno od 01.10.'18.- 01.06.'19. Cijena 300 eura + režije. Agencijska provizija jedna mjesečna najamnina.

- Varoš - iznajmljuje se soba i kupaonica (15 kvadrata), novonamješteno, mogućnost upotrebe kuhinje. Nalazi se na 1. katu zgrade, cijena je 1300 kn sa svim režijama. Dostupno od 20.09.'18. do 01.07.'19. Agencijska provizija jedna mjesečna najamnina

- Visoka - iznajmljujem dvosoban novouređen stan od 55 kvadrata za dva studenta od 1.10.2018. do 30.06.2019. Iznos mjesečnog najma: 500 eura

Dugoročni najam od 800 do 1000 eura

Iako se većina stanova u Splitu iznajmljuje "do sezone", nađe se pokoji oglašen i za dugoročni najam. Pa kaže:

- moderan dvosoban stan s pogledom na more na Mejama od 85 kvadrata za 1000 eura mjesečno; Split - Bačvice, 95 m2 - na duži period, potkrovlje - 1000 eura; Gripe, dvosoban moderan stan, visoko prizemlje, 60 kvadrata 800 eura...

 

Naslovnica Split