Dalmacija Split

sveučilište u splitu

Za funkcionalnu integraciju tri fakulteta 10 milijuna eura

sveučilište u splitu

Zgrada triju fakulteta u Kampusu, poznata i kao "Mamutica", koja je otvorena prošle jeseni nakon dugogodišnje i mukotrpne izgradnje, na korak je do potpunog opremanja nužnom znanstveno-istraživačkom opremom i laboratorijima.

Projekt je vrijedan 75 milijuna kuna, a više od 320.000 kuna za pripremnu dokumentaciju osigurano je iz EU-ovih bespovratnih sredstava, čime je gotov pretkorak prema prijavi tog velikog sveučilišnog projekta od kojeg će koristi imati cijela znanstvena zajednica, ali i gospodarstvenici.

- To su naši glavni strateški ciljevi, želimo integrirati sve nastavne i znanstveno-istraživačke kapacitete, ostvariti suradnju među fakultetima, a potom i s lokalnom i regionalnom samoupravom, te na koncu podignuti gospodarstvo na veću razinu proizvodnjom visokih tehnologija. Mi bismo mogli zamijeniti istraživačke i razvojne odjele kakvih nedostaje u našim tvrtkama - objasnio je dr. Alen Soldo, prorektor za međunarodnu suradnju i znanost.

- Ova oprema će omogućiti daljnji napredak u području razvoja prehrambene tehnologije, prirodnih spojeva i namirnica, različitih materijala i resursa iz naše regije, s naglaskom na zaštitu okoliša. Moći ćemo obavljati mnoge usluge koje naše tvrtke ne mogu samostalno razvijati u svojim laboratorijima te su ih sada prisiljeni tražiti izvan našega grada i države - istaknuo je dr. Igor Jerković, dekan Kemijsko-tehnološkog fakulteta, s kojim bi se umrežio Pomorski fakultet u ispitivanju i izradi svih vrsta ležajeva uz pomoć 700.000 eura vrijedne opreme, čime se može postići suradnja, primjerice s hidrocentralama te u vojnom sektoru.

- Otvoreni smo i prilagodljivi za gospodarstvenike, to je za nas dobitna situacija jer bi i naši doktorandi na novim doktorskim studijima profitirali od istraživanja koja bi mogli primijeniti u praksi - objasnio je dr. Nikola Račić, dekan Pomorskog fakulteta, a sličnu namjeru ima i dr. Ante Bilušić, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Već sada imaju zainteresirane tvrtke, bilo da je riječ u dijagnosticiranju bolesti, razvoju novih lijekova, istraživanju materijala, a vjeruju da će takvo unaprjeđenje uvjeta privući naše znanstvenike koji žive i rade u inozemstvu.

- Na jesen se prijavljujemo na natječaj i očekujemo da bismo rezultate mogli znati do kraja godine - kazao je Krešimir Budiša, direktor tvrtke "UHY savjetovanje", koja radi na pripremi projekta, dodajući kako Sveučilište ima dobre šanse na natječaju Ministarstva znanosti zbog toga što je među rijetkima dobilo sredstva za izradu kompletne dokumentacije.

'Pametne' učionice

Osim što bi 280 milijuna kuna "teška" zgrada triju fakulteta dobila potrebnu opremu, ovim bi projektom trebala postati i "pametna". Učionice bi znale prepoznati tko se u njima nalazi te bi same palile i gasile svjetla. Jedan čovjek bi upravljao cijelom zgradom, čime bi se smanjili troškovi održavanja i energenata.

Naslovnica Split