Dalmacija Split

Kreativci turističko-ugostiteljske škole

Ljepote Splita i Hrvatske fureštima donosi kujica Bella

Kreativci turističko-ugostiteljske škole
Slikovnica 'Bella - upoznajte svoju domovinu', zahvaljujući učenicima, doživjela je englesko izdanje i besplatno će se dijeliti turistima.

Pustolovine trogodišnje kujice Belle koja je proputovala gotovo cijelu Lijepu našu, zabilježene u dječjoj slikovnici, sada će moći doživjeti i mališani koji posjete Hrvatsku. Slikovnica "Bella – upoznajte svoju domovinu", namijenjena djeci vrtićke dobi, osnovnoškolcima, ali i svima onima koji su u duši još uvijek djeca, doživjela je svoje englesko izdanje po nazivom "Croatian Beauty", zahvaljujući naporima autorice Andree Bilandžić, profesorice u Turističko-ugostiteljskoj školi.

Njezina četveronožna mezimica, pasmine westie terijer, još prije dvije godine postala je glavni lik slikovnice i mali turistički vodič čije pustolovine prate autentične fotografije i crteži mjesta koje posjećuje.

Odlične reakcije

– Bella je bila štene kada je izišlo prvo izdanje, nastalo kao dio projekta "Turistička kultura", koji naša škola realizira zajedno s Uredom državne uprave. Djeca i roditelji odlično reagiraju, čitaju pjesmice koje opisuju kako se Bella osjećala kada je istraživala nova mjesta, ali i edukativne tekstove s važnim informacijama o vrijednim turističkim lokalitetima. Stalno me pitaju je li se ona zaista skijala na Velebitu i posjetila sva ta mjesta. Od dalmatinskih otoka pa do Istre i Kvarnera, Hrvatskog zagorja i Vukovara, obitelj i ja nigdje ne idemo bez naše Belle – kazuje nam profesorica ekonomskih predmeta, koja je u projekt uključila učenike 2.b razreda, programa turističke gimnazije.

– Radili smo na prijevodu mjesec dana, bilo je zahtjevno, ali zabavno. Drago nam je što smo dobili priliku učiti i raditi na ovakvim projektima jer znamo da će nam praksa dobro doći u budućnosti – govore nam učenici Antea Domljan i Igor Boko, zahvalni što su i sami naučili nešto novo o svojoj zemlji.

Bravo za TZ

Potencijal slikovnice prepoznala je gradska Turistička zajednica, koja je potaknula izradu prijevoda i financirala izdavanje prvih sto primjeraka na engleskom jeziku, a razmišlja i o tiskanju kompaktnijeg izdanja koje bi se dijelilo gostima i na drugim stranim jezicima, dok bi za prijevod ponovno bili zaduženi učenici 2.b.

Njihovim prijevodom iznimno je zadovoljna Antonela Petrić, lektorica i profesorica engleskog jezika u školi, za grafički dio zaslužna je Višnja Mach Orlić, profesorica u Školi likovnih umjetnosti, a Belline doživljaje crtežima je dočarala ilustratorica Anamarija Kahrić.

Da se projekt treba i dalje razvijati, smatra naš sugrađanin i poznati fotograf Ivo Pervan, koji je svoja djela rado ustupio za objavu u toj slikovnici.

– Sve pohvale idu ovim divnim profesoricama i učenicima, smatram da ima još mnogo mjesta s kojima se djeca, kroz Belline oči, mogu i trebaju upoznati. Žalim jedino što ovakve inicijative uvijek dolaze iz redova kreativnih pojedinaca, a ne nadležnih institucija – poručio je Pervan.

Nakladu slikovnice preuzela je Turističko-ugostiteljska škola, koja je namjerava i dalje tiskati preko školske zadruge te je plasirati na raznim sajmovima koje škola posjećuje.

Put u Europu

"Bella" je otputovala i u Europu, zahvaljujući Turističko-ugostiteljskoj školi koja je prošlog mjeseca, kao sudionik projekta "UNESCO-ova baština", bila domaćin učenicima i profesorima iz šest zemalja članica EU-a.

Naslovnica Split