Dalmacija Šibenik

Sindikati ujedinjavaju

Morske luke se ujedinjuju - kolektivni ugovor za sve

Sindikati ujedinjavaju


ŠIBENIK - U Šibeniku je danas osnovana Koordinacija sindikata hrvatskih morskih luka koja djeluje pri Hrvatskoj udruzi sindikata (HUS), a osnovna zadaće Koordinacije bit će izradba i pokretanje potpisivanja granskog kolektivnog ugovora za sve lučke radnike.

Istaknuo je to na konferenciji za novinare sindikalni povjerenik HUS-a Mario Iveković i predsjednik sindikalnoga pregovaračkog odbora za izradbu kolektivnog ugovora u riječkoj Luci.

U šest hrvatskih jadranskih luka, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Pločama i dvjema lukama u Splitu, zaposleno je 2350 radnika. No njihov težak posao i nezavidan položaj ugrožavaju i tvrtke kooperanti jer svojim radnicima, primjerice, ne plaćaju prekovremene sate ili noćni rad, naglasio je Iveković. Dodao je kako se osnivanjem Koordinacije sindikata hrvatskih luka žele zaštititi radna i socijalna prava svih radnika u lukama, pa tako i onih koji su zaposleni u privatnim tvrtkama, što će biti lakše postići zajedničkim djelovanjem nego da se sindikati za to bore u svakoj luci pojedinačno.

Prijedlog granskoga kolektivnog ugovora trebao bi biti dovršen za dva do tri mjeseca, a u HUS-u, kako je rečeno na današnjoj konferenciji u Šibeniku, očekuju i da se radnicima omogući sudjelovanje u privatizaciji hrvatskih luka dobivanjem kontrolnog paketa dionica.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević pozvao je pak Vladu da do 1. svibnja u saborsku proceduru uputi zakon o minimalnoj plaći, a ako se to ne dogodi, najavio je i mogućnost prosvjeda i štrajkova.

(H)

Naslovnica Šibenik