Dalmacija Šibenik

kineska tV ekipa snimila prilog o šibeniku za 800 milijuna gledatelja

Šibenik: stižu Kinezi

Poslije emitiranja priloga više ništa neće biti isto - kažu - jer Kina ima milijun bogataša, a deset ih milijuna svake godine putuje po svijetu

Poslije emitiranja priloga više ništa neće biti isto - kažu - jer Kina ima milijun bogataša, a deset ih milijuna svake godine putuje po svijetu

(AP)
Najmanje 800 milijuna Kineza početkom ove godine bilo je u prilici uz male ekrane uživati u ljepotama Šibenika. Uz katedralu i šibenske tvrđave i kale, prava im je poslastica bio Nacionalni park “Krka” i Skradinski buk.

- Televizijska ekipa CCTV-6 nije mogla skriti oduševljenje viđenim. Došli su ovdje snimati emisiju o hrvatskim filmovima, u kojoj je glavnu ulogu imao Relja Bašić. U Šibenik su došli intervjuirati oca i sina Brešana, Ivu i Vinka, kaže njihova domaćica Ines Ljubić iz Ureda Županijske turističke zajednice.

Nimalo čudno, taj posao u Šibeniku pokazao se usputnim, pa je najviše vremena potrošeno na uživanje i snimanje njegovih prirodnih ljepota. - Prilog o Šibeniku išao je u emisiji “World Film Report”, koja se emitira u najgledanijem večernjem terminu i prati je najmanje 800 milijuna gledatelja, kaže Ines Ljubić.

 Treba li bolje, i jeftinije, promocije hrvatskog turizma u toj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta? Hoće li, poslije ovoga, Kinezi hrliti u Hrvatsku, te osobito u Šibenik? Naša sugovornica tvrdi da dosadašnje turističke statistike bilježe neznatan broj gostiju iz te daleke zemlje.

- Broj kineskih gostiju na šibenskoj je rivijeri zanemariv i vodi se u rubrici “ostali”. Poslije boravka u Šibeniku, članovi spomenute TV ekipe uvjeravaju nas da više neće biti isto. Tvrde da u Kini danas ima najmanje milijun iznimno bogatih ljudi, a čak deset milijuna Kineza svake godine s putovnicama u džepu turistički obilazi najpoznatije svjetske destinacije. Šibenik u perspektivi mora računati na dio toga turističkoga kolača, kaže Ines Ljubić.

Novinari cijelog svijeta

Šibensko područje svake godine posjete deseci TV i radijskih novinara, te reportera brojnih specijaliziranih časopisa iz cijelog svijeta. Neposredno poslije rata znalo je u jednoj grupi doći i po 200 novinara. Danas dolazi manji broj, ali njihov je marketing izvrstan - kaže Ljubić.


 

Naslovnica Šibenik